DUN Sarawak Lucut Kelayakan ADUN Pujut, Dr Ting Dari DAP

Share This:

Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak hari ini mengambil keputusan melucutkan kelayakan Ahli DUN (ADUN) Pujut, Dr Ting Tiong Choon sebagai wakil rakyat sah yang diundi oleh rakyat pada Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-11 tahun lepas.

Keputusan itu diumumkan oleh Speaker DUN Sarawak Datuk Amar Mohd Asfia Awang Nassar.

Seramai 70 orang ADUN menyokong manakala 10 orang lagi mengundi menentang usul yang dikemukakan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan E-Dagang, Datuk Seri Wong Soon Koh.

Ia berkuatkuasa serta-merta dan bermaksud satu Pilihan Raya Kecil (PRK) akan diadakan di DUN Pujut untuk mencari pengganti Ting.

Dia dikatakan didakwa mempunyai dua taraf warganegara iaitu Australia dan Malaysia serta pernah mendaftar sebagai pengundi di Australia.

Pada Jun tahun lepas, Ting memberitahu bahawa dirinya tidak memiliki kerakyatan Australia seperti didakwa.

Berkenaan hal warganegara itu, Wong berkata beliau dimaklumkan oleh pihak polis di Bukit Aman bahawa Ting telah memiliki kerakyatan berkenaan pada Januari 2010 tetapi mendedahkannya pada 4 April 2016.

Ting dari DAP ketika PRN11 menang di DUN Pujut menewaskan tiga calon lain iaitu dari Barisan Nasional (BN) Datuk Hii King Chiong, Jofri Jaraiee dari PAS dan Fong Pau Teck, calon Bebas.

Ting menang dengan majoriti 1,759 dengan mendapat undi 8,899 dan calon BN mendapat 7,140. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*