Dia Ketuk Tak Berhenti

Share This:

Orang panggil saya Ain. Saya berasal dari selatan tanah air. Kisah ini terjadi ketika umur saya 19 tahun, 9 tahun yang lalu dimana ketika itu saya sedang menuntut di sebuah pusat pengajian di utara tanah air. Sewaktu kejadian saya berada di semester ke-2.

Sebelum pendaftaran asrama, saya dapat berita bahawa roomate tidak boleh ditetapkan oleh pelajar dan roomate bagi semua bilik asrama ditentukan oleh pihak pengurusan asrama. (Ketika itu, wajib semua pelajar tinggal di asrama sehingga akhir semester). Oleh yang demikian saya mendapat roomate yang tidak dikenali dan daripada course yang berlainan.

Saya pun terima dan berkenalan dgn roomate baru tersebut. Namun, hubungan kami biasa-biasa sahaja memandangkan kami tidak mengenali. Saya namakan dia Nana.

Nana seorang yang sangat peramah dan baik tetapi dia selalu keluar berjumpa dengan kawan-kawan sekelasnya di bilik yang lain dan kadang-kadang meninggalkan saya sendirian di bilik sehingga larut malam ataupun sehingga subuh. Saya pula jenis tidak kisah dan lebih suka duduk bersendirian kerana boleh belajar dengan tenang, bergayut atau bermain sms (ketika itu, hanya sms sahaja yang paling popular).

Pada suatu malam, saya baring-baring sambil bermain sms dan bercadang untuk tidur. Jam menunjukkan pukul 12.30 malam. Saya pula macam terlalu mengantuk dan ketika itu saya mendengar ketukan dari luar, saya mendiamkan diri kerana ketukan bertalu-talu dan membuatkan saya sangat takut. Namun, saya beranikan diri untuk melihat di bawah pintu tetapi tiada sesiapa di luar.

Saya terlalu panik dan takut. Saya nekad untuk bangun buka lampu dan mengambil yassin di atas meja belajar.
Saya pegang yassin dan peluk sambil berselubung menggigil ketakutan sehingga basah lenjun akibat berpeluh. Ketika itu, ketukan masih berlaku bertalu-talu. Setiap kali saya terlelap ketukan makin bertalu-talu dan menyedarkan saya.

Saya dapat rasakan “benda” itu tidak mahu saya tidur. Saya sempat sms kawan saya yang selalu berjaga untuk naik bilik saya namun tiada respon. Saya hanya membaca ayat kursi sebanyak mungkin itupun kelam kabut namun ketukan itu masih ada sehinggalah ke Subuh.

Ketukan masih terjadi dan tiba-tiba pintu dibuka. Saya lihat kawan saya pulang dan ketika itu saya bertanya ada sesiapa di luar tak, dia kata tak ada sebab ketika ketukan tersebut roomate saya sedang memasukkan kunci ke lubang kunci. Jadi saya yakin “benda” tersebut memang hendak mengganggu saya. Sungguh saya sampai menangis menceritakan kejadian yang menakutkan itu. saya tidak sangka saya digan sebegitu kerana sebelum ini saya tidak pernah dikacau oleh makhluk tersebut.

Saya juga menceritakan kepada kawan yang saya sms itu, bertanya kenapa tak balas mesej saya..dia mengatakan malam itu dia mengantuk dan tidur awal. seorang kawan saya yang selalu tidur awal pula yang tidur lambat. Dia juga mengalami kejadian dimana die terasa ada sesuatu menjenguk bilik mereka.

Saya membayangkan jika saya membuka pintu tersebut apalah yang terjadi pada saya. Sejak itu, roomate dan saya akrab dan sentiasa bersama. dia tidak lagi keluar ke bilik kawan2 nya kerana tidak mahu saya keseorangn. Sehingga kini, saya masih tertanya-tanya siapalah yang mengetuk pintu bilik saya itu.

-pru14.tv-

Comments

comments

Related Post

One thought on “Dia Ketuk Tak Berhenti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*