Benci Dan Pasrah Nurul Izzah Pada Mahathir

Share This:

ADAKAH Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar dapat memaafkan pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia(PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad atas segala tindakan beliau terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim  sejak beberapa tahun yang lalu.

Pengerusi CIMB Datuk Seri Nazir Abdul Razak bertanya perkara tersebut kepada anak Anwar Ibrahim ketika beliau duduk di barisan hadapan semasa Nurul Izzah berucap mengenai evolusi politik beliau pada Forum Economi Dunia (WEF) di Phnom Penh.

Pada akhir ucapannya, Nurul mula menerima soalan dan turut bertanya kepada Nazir sama ada beliau mempunyai sebarang soalan yang mendorongnya untuk bertanya: “Bolehkah anda berkongsi sedikit mengenai pertemuan pertama anda dengan Mahathir selepas segala-galanya, adakah begitu mudah untuk memaafkannya?”.

Nurul Izzah menjawab dengan mengatakan bahawa kali pertama matanya bertentang dengan Mahathir adalah detik yang amat sukar.

“Anda bercakap tentang hampir 20 tahun yang berlalu, bertahun lamanya berulang alik ke penjara untuk melawat ayah saya.

“Tetapi, saya fikir kita harus memahami bahawa anda mungkin membenci lelaki itu kerana tindakannya, kini anda perlu sedari kewujudannya.

“Bagi saya, saya mengalu-alukan semua untuk menjadi sebahagian daripada agenda reformasi selama mana mereka jelas bahawa tidak ada justifikasi untuk apa-apa jenis diktator atau autokrasi,” tambah ahli Parlimen Lembah Pantai itu.

Kita dapat menduga dari jawapan Nurul Izzah bahawa sesungguhnya beliau tidak akan dapat memaafkan lelaki yang bernama Mahathir atas segala perbuatan beliau terhadap keluarga tersebut namun atas kepentingan politik  maka segalanya terpaksa “dihalalkan”. Itu lah sikap pembangkang yang diketuai DAP. “The end justifies the means”.

Menghalalkan semua cara asalkan kemahuan dan kehendak mereka dapat dicapai. Adakah itu cara rakyat Malaysia melayari kehidupan? Tidak bukan.  Cara rakyat Malaysia jauh berbeza dengan cara pembangkang yang dipimpin DAP. Oleh itu, pembangkang tidak layak memerintah negara kita. Cara ku dan cara mu jauh berbeza.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*