Ashraf Muslim Tolak Digelar Ikon Poligami

Share This:

Antara nikmat menjadi lelaki adalah mereka boleh berpoligami. Kalau bukan semua, segelintir daripada kaum Adam pasti ada terdetik mahu berpoligami, bukan?

 
Melayari bahtera berpoligami, Muhamad Ashraf Muslim, 35, atau lebih dikenali dengan nama Ashraf Muslim bagaimanapun enggan ‘dicop’ sebagai ikon poligami selepas dilihat bahagia beristeri dua.
 
 
 
“Kalau ada yang hendak beri gelaran itu saya memang langsung tidak layak kerana saya sendiri masih lagi banyak belajar namun Alhamdulillah rumah tangga saya bersama dua isteri bahagia.
 
“Contoh ikutan saya hanya seorang iaitu Nabi Muhammad  dan sunahnya dalam mengemudi dua bahtera ini kerana Baginda ikon paling baik,” katanya kepada mStar Online.
 
Tambahnya, sebagai ‘nakhoda kapal’, dia perlu bijak dan berdisiplin dalam mengemudi rumah tangga supaya tidak timbul isu tidak adil dan pilih kasih.
 
 
 
“Apabila saya kata suami perlu bijaksana bukannya bererti perlu pandai menipu tetapi bijak membahagikan masa antara kerja, keluarga dan rakan-rakan.
 
“Sabar itu juga penting kerana kalau tiada kualiti itu mungkin akan timbul masalah dan ini saya terapkan dalam rumah tangga saya.
 
“Bukan saya tidak pernah mengalami masalah tetapi sebagai manusia kita belajar dan perbaiki kesilapan selain berbalik kepada agama, Insya-Allah semuanya akan menjadi baik,” ujarnya.
 
Terdahulu, Ashraf berkahwin dengan isteri pertama, Noor Dayana Lokman pada 30 Ogos 2011 di Makkah sebelum diijabkabulkan dengan Wan Sakinah Ahmad Saburi pada 7 Julai 2013 di Selatan Thailand.
 
Hasil perkahwinan poligaminya, Ashraf dikurniakan tiga cahaya mata iaitu Sarah Ashraf, 3, Anas Ashraf, setahun lapan bulan dan Adam Ashraf setahun enam bulan.
 
 

Foto: IG Ashraf Muslim
 
Semoga perkahwinan mereka berkekalan dan hubungan antara kedua-dua isteri Ashraf kekal baik hendaknya.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*