Mungkinkah Exco PAS Bakal Melompat Parti Demi Mengekalkan Kerajaan Azmin?

Share This:

Polemik dalaman kerajaan negeri Selangor sehingga hari ini masih hangat diperkatakan. Ini kerana, tindakan PAS yang telah sebulat suara mengambil keputusan untuk memutuskan tahaluf siyasi mereka dengan PKR sehingga memaksa 3 orang Exco PAS dalam kerajaan negeri Selangor berada dalam keadaan dilema.

Untuk makluman, sehingga hari ini, ketiga-tiga Exco berkenaan, Datuk Iskandar Abdul Samad, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib masih kekal setia dengan kerajaan negeri Selangor di bawah pimpinan Datuk Seri Azmin Ali. Ini sekaligus bakal menyaksikan ketiga-tiga mereka bakal ingkar dengan keputusan Muktamar PAS yang telah berakhir awal bulan ini.

Apa yang menarik untuk disaksikan adalah, adakah mereka akan kekal dengan PAS sekiranya Majlis Syura PAS yang bersidang hari ini memutuskan meluluskan usul yang telah dipersetujui pada Muktamar PAS kali ke 63 lalu. Sekiranya ini berlaku, pilihan yang ada pada tangan mereka adalah keluar daripada PAS dan menyertai PKR, PAN ataupun PPBM.

Mereka jelas tiada pilihan lain kerana menurut pemahaman, seseorang ADUN atau Ahli Parlimen dari PAS akan terikat kepada sebarang keputusan daripada Majlis Syura. Sekiranya mereka akur, mereka terpaksa melepaskan jawatan mereka sebagai Exco kerajaan negeri berkuatkuasa serta merta.

Ini kerana, Azmin pastinya enggan menerima Exco dari sebuah parti yang telah jelas memutuskan sebarang kerjasama dengan PKR. Tambahan pula, memang sudah lama kedengaran desakan untuk ketiga-tiga Exco PAS ini melepaskan jawatan terutamanya dari DAP. Ini berikutan tindakan PAS yang enggan bekerjasama dengan DAP dan tidak menyertai gabungan Pakatan Harapan di Selangor.

Jika kita berfikir secara logiknya, adalah amat sukar buat seseorang melepaskan jawatan Exco dalam sesebuah kerajaan negeri hanya disebabkan keputusan mesyuarat parti. Justeru, kemungkinan untuk melihat ketiga-tiga Exco PAS melompat parti hanya untuk mengekalkan kuasa mereka selaku Exco di dalam kerajaan Selangor, bukan satu keputusan yang memeranjatkan.

Apa sahaja mungkin berlaku sekiranya Majlis Syura mengambil keputusan memutuskan tahaluf siyasi mereka dengan PKR. Juga bukan satu perkara yang mustahil sekiranya buat kali pertama pada penggal ini, PAN atau PPBM mempunyai barisan Exco dalam kerajaan negeri Selangor.

Azmin pastinya tidak keberatan untuk merombak barisan Exconya sekiranya keputusan Majlis Syura tidak memihak kepadanya dan ketiga-tiga Exconya akur kepada keputusan berkenaan. Cuma, pendirian ketiga-tiga Exco berkenaan mungkin akan diragui dan akan diuji sepenuhnya. Adakah mereka benar-benar menyayangi perjuangan PAS ataupun lebih sayangkan pangkat sehingga sanggup mengorbankan parti yang mereka wakili.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*