Menongkah Arus 71 Tahun Yang Penuh Bermakna

Share This:

71 Tahun yang lalu, pada jam 8 pagi, rombongan yang diketuai oleh Allahyarham Datuk Onn Jaafar telah diterima masuk menghadap di Istana Besar, Johor Bahru. Tujuannya hanyalah satu iaitu untuk menyerahkan memorandum yang ditandatangani oleh kesemua ketua Persatuan Melayu yang bermesyuarat di Kelab Sultan Sulaiman, kira-kira beberapa hari sebelum itu.

Beberapa jam kemudian, Allahyarham Datuk Onn Jaafar dengan bangganya mengumumkan bahawa Baginda Sultan telah memperkenankan penubuhan sebuah parti politik yang diberi nama United Malays National Organisation atau lebih dikenali hari ini sebagai UMNO. Ianya adalah hasil wadah kehendak kaum Melayu pada ketika itu untuk merintis jalan kearah kemerdekaan Tanah Melayu atau Malaysia pada hari ini.

Penubuhan UMNO pada ketika itu sedikit sebanyak telah mengejutkan penjajah Inggeris pada ketika itu. Manakan tidak, pada ketika itu, penjajah begitu giat mempromosikan Malayan Union yang memungkinkan kuasa Raja-Raja Melayu pada ketika itu di mansuhkan dan akan membawa Tanah Melayu menjadi sebuah negara Republik jika tidak ditangani secara bersama oleh orang Melayu.

Tambahan pula, pada ketika itu, Inggeris menganggap kaum Melayu adalah kaum yang lemah dan begitu mudah di manipulasikan. Justeru, tidak hairanlah apabila tertubuhnya UMNO, Inggeris merasakan masanya sudah semakin tiba buat bangsa penjajah berkenaan berkemas dan pulang semula ke England dan membiarkan tanah ini ditadbir semula oleh orang-orang Melayu.

Itulah serba sedikit rentetan penubuhan UMNO, 71 tahun yang lalu. Bukan sedikit keringat, masa dan wang Ringgit di luangkan hanya untuk memastikan kaum Melayu ini bersatu. Bersaksikan Allah, bersumpah keramat dan perkenan Baginda Sultan Johor, UMNO ditubuhkan demi membela nasib Agama Bangsa dan Tanahair.

Hari demi hari berlalu, serpihan demi serpihan wujud dari kalangan pemimpin Melayu yang begitu mendambakan kuasa, sedar tidak sedar, usia UMNO sudah 71 tahun dalam membela nasib orang Melayu. Siapa dapat melupakan sejarah pemisahan cabang agama Islam UMNO pada tahun 1951. Kemudian wujud lagi satu pemisahan apabila Semangat 46 ditubuhkan hasil kemarahan terhadap Presiden UMNO pada ketika itu.

Kemudian, wujud lagi satu pemisahan dengan kemunculan PKR dan yang terbaru, bekas Presiden UMNO itu sendiri memilih untuk menjahanamkan UMNO dengan penubuhan PPBM. Semua itu adalah asam garam perjuangan UMNO dan ternyata, parti-parti serpihan ini masih gagal menggoyahkan kekuatan UMNO.

Di dalam dunia hari ini, tidak ada sebuah parti politik pun yang mampu menandingi keupayaan UMNO meraih undi dari rakyat. Walaupun di pihak musuh UMNO mereka mendakwa usia 71 tahun itu sudah menghampiri usia kematian jika diukur kepada jangka hayat manusia, namun mereka lupa, dalam sesuatu organisasi, semakin lama organisasi berkenaan mampu bertahan, semakin matanglah sesebuah organisasi berkenaan.

Ianya tidak boleh disamakan dengan manusia kerana sifatnya sendiri sudah berlainan. Hari ini, sudah 71 tahun UMNO merintis laluan untuk kekal bertahan di dalam arus politik negara. Selama 71 tahun, UMNO kekal dengan prinsip asasnya iaitu memperjuangkan nasib orang Melayu. Mungkin ada yang mendakwa ianya satu cara rasis, namun hakikatnya, di Malaysia hari ini, cukup banyak anasir yang mahu memastikan Melayu menjadi hamba di tanahairnya sendiri. Hanya UMNO yang kekal membela nasib orang Melayu.

Comments

comments

Related Post

One thought on “Menongkah Arus 71 Tahun Yang Penuh Bermakna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*