Mampukah UMNO Kekal Bertahan Menempuh Pelbagai Cabaran Akan Datang?

Share This:

Tidak banyak parti politik di seluruh dunia mampu mengekalkan kekuasaannya menjangkau usia yang telah ditempuh oleh UMNO. Pada usia 71 tahun, UMNO adalah satu-satunya parti yang masih mampu membentuk kerajaan pada setiap kali selepas keputusan Pilihan Raya Umum diumumkan. Sepanjang usia itu, sudah 13 kali UMNO mampu membawa Barisan Nasional membentuk kerajaan dengan 6 orang Perdana Menteri dari UMNO.

Mungkin bagi pembangkang, usia 71 tahun ini wajar dianggap seperti menghampiri saat kematiannya. Namun bagi sesebuah organisasi, usia 71 tahun ini lambang kepada kematangan sesebuah organisasi menempuh hari-hari yang mencabar pada masa akan datang. Tidak seperti beberapa buah parti pembangkang, baru sahaja ditubuhkan setahun, sudah mula berantakan. Malah ada yang sudah terkubur pun.

Persoalannya, mampukah UMNO kekal bertahan untuk menempuh pelbagai cabaran besar yang akan datang? Apa yang perlu di lakukan oleh UMNO untuk kekal relevan dan tidak pupus seperti kebanyakan parti politik seusia dengannya di serata dunia? Paling utama, adakah UMNO masih dianggap relevan dalam meperjuangkan nasib kaum Melayu di Malaysia?

Untuk menjangkakan survivor UMNO pada masa akan datang, mungkin agak sukar dijangka kerana parti ini ditubuhkan hasil daripada sokongan kaum Melayu itu sendiri. Hari demi hari, corak politik dan kecenderungan rakyat hari ini semakin hari semakin sukar dijangka. Mereka mungkin secara zahiriah seperti menyokong perjuangan UMNO namun dari lahiriah, mereka sebenarnya petualang di dalam UMNO.

Tugas yang digalas oleh UMNO hari ini bukan perkara kecil. Selain daripada mendepani corak politik ekstrim pembangkang, UMNO juga perlu menangani sikap dan kerenah ahlinya sendiri. Hari ini, bukan perkara yang pelik andai ada di kalangan ahli dan pemimpinnya sendiri amat gemar mengamalkan cara politik ugutan demi mahu mendapatkan apa yang mereka hajati.

Dilema ini sedikit sebanyak banyak merencatkan perjuangan UMNO untuk terus mendapat sokongan di kalangan rakyat. Untuk ini, kesemua ahli dan pemimpinnya harus bersitiqomah dalam perjuangan dengan mementingkan keperluan ahli bawahan dan rakyat sebelum memikirkan kehendak diri sendiri. Harus diakui, perkara ini bukan mudah namun ianya tidak sukar untuk dilakukan jika mereka benar-benar ikhlas terhadap UMNO.

Bukan satu rahsia bahawa seruan peremajaan UMNO kerap kali di laungkan pada Perhimpunan Agung UMNO. Maksud peremajaan ini sendiri sudah mencerminkan bahawa iltizam UMNO untuk terus berjuang untuk kaum Melayu tidak pernah padam. Walaupun hari ini, diberitakan, Ibu Pejabat UMNO memproses beribu-ribu keahlian baru, namun masih ada mereka yang telah memohon untuk menjadi ahli, sehingga kini masih belum mendapat jawapan.

Malah ada yang sudah memaohon lebih daripada 5 kali untuk menjadi UMNO, masih belum mendapat jawapan. Apa sudah jadi pada pendaftaran keahlian UMNO? Bagaimana untuk merealisasikan impian peremajaan UMNO sekiranya permohonan-permohonan baru yang kebanyakannya dari golongan muda tidak diproses atau borang mereka hilang begitu sahaja? Adilkah permohonan lebih dari 5 kali senyap begitu sahaja?

Benar, keahlian bukan menjamin kemenangan UMNO pada setiap kali pilihan raya. Namun, dengan ahli baru, setidak-tidaknya dokrin perjuangan UMNO ini dapat diteruskan oleh ahli-ahli baru untuk disebarkan kepada rakan-rakan mereka yang lain. Ini yang harus diberi tumpuan oleh Ibu Pejabat UMNO. Peremajaan ini harus digerakkan segera dan mereka harus memikirkan cara untuk memudahkan keahlian baru dikalangan belia.

Dalam politik, antara perkara yang utama adalah kuasa yang kekal milik sesebuah organisasi dan UMNO juga tidak terkecuali. Saban tahun, cabaran yang diterima UMNO bukan sedikit. Selain daripada kesukaran mendepani kehendak dan corak sokongan rakyat, mainan politik kotor pembangkang juga sedikit sebanyak telah menyukarkan UMNO untuk terus bertahan.

Bagi pihak pembangkang, merkea akan menggunakan apa jua cara untuk memburukkan imej UMNO. Disinilah letaknya iltizam pemimpin yang ada untuk terus mengangkat martabat perjuangan asli UMNO. Memang bukan mudah, namun UMNO telah diwarisi menerusi 7 orang Presidennya. Melalui 7 orang Presidennya ini, seharusnya ia telah mematangkan ahli UMNO dan seterusnya mampu mengekalkan tampuk kekuasaan UMNO.

Inilah yang dimaksudkan oleh Datuk Seri Mohd Najib selaku Presiden UMNO sebagai meremajakan UMNO. Tanpa pelapis yang berwibawa yang diserap masuk melalui permohonan-permohonan baru, UMNO tidak akan mampu bertahan lama. UMNO perlukan barisan pelapis yang mampu tampil mempertahankan parti, tidak kira secara berhadapan ataupun melalui medan perang baru iaitu media sosial.

Jika ini mampu dilakukan UMNO, bukan mustahil andai UMNO cukup sukar di ganggu gugat oleh sesiapa sekalipun. Datanglah apa jua ujian, hasil istiqomah perjuangan para ahli dan pemimpinnya, UMNO akan terus mampu menongkah arus penuh cabaran dari pelbagai pihak yang tidak pernah jemu untuk menjatuhkan UMNO.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*