Mampukah Azmin Temukan Adam Rosly Dan Rafizi Semeja

Share This:

PERLUKAH Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali menyalahkan pihak lain dalam pertelingkahan yang berlaku diantara dua “blue-eyed boy” parti Keadilan Rakyat  ketua Pemuda PKR Ampang Datuk Adam Rosly Abdullah dan naib presiden PKR Rafizi Ramli?

Baru-baru ini Azmin mendakwa ‘pertelingkahan’ yang nampak berlaku ketika ini adalah hasil mainan pihak lain. Ramai penganalisis politik mempertikaikan dakwaan Azmin tersebut. Oleh itu, mereka mencabar agar Azmin mempertemukan Adam Rosly dan Rafizi semeja bagi membutikan kata-kata beliau.

Adam Rosly adalah ketua pemuda PKR Ampang sebelum mengambil keputusan bercuti selepas dihadapkan ke mahkamah atas enam tuduhan memberi keterangan dan dokumen palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Beliau sebelum itu disiasat ekoran aduan memiliki kekayaan luar biasa.

Dalam perkara ini, Rafizi mencadangkan supaya PKR menjarakkan diri daripada “kemelut peribadi” Adam Rosly, terutama ketika semua parti sedang bersedia menghadapi pilihan raya umum. Ketika mengumumkan keputusannya bercuti pada 3 Mei lalu, Adam Rosly sempat menempelak Rafizi kerana “bebelan” anggota parlimen Pandan itu dianggapnya berniat jahat.

Malah pada 5 Mei lalu, Adam Rosly sekali lagi menyerang Rafizi selepas mendakwa telah lama bersabar dengan naib presiden PKR itu. Dalam kenyataannya Adam Rosly, 29, menuntut supaya sumber dana pusat penyelidikan Invoke dan Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan (NOW) yang diasaskan Rafizi didedahkan.

Adam Rosly  mempertikaikan kegagalan Rafizi mendedahkan butiran pengumpulan dana tersebut memandangkan selama ini beliau sering menyeru BN agar mengisytiharkan aset mereka.

Kemudian Rafizi tampil memberikan perincian mengenai sumber dana Invoke dan NOW yang dipertikaikan kesahihannya memandangkan butiran tersebut dilihat tidak masuk akal.

Ironinya Azmin mempertahankan Adam Rosly dengan mengatakan bahawa seseorang tidak bersalah sehingga didapati bersalah oleh mahkamah. Dia ada hak untuk pertahankan diri dan proses itu akan dilalui sedangkan selama ini prinsip yang dipegang oleh beliau bertentangan dengan kenyataan tersebut apabila ianya melibatkan mana-mana pemimpin BN.

Azmin tidak perlu risau memandangkan rakyat dapat menilai sikap “double standard” beliau tersebut dengan akal fikiran yang waras. Mereka tidak akan mudah tertipu dengan putar belit pembangkang yang diketuai DAP sekali lagi.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*