Angkara Mahathir Tiga Presiden Tinggalkan UMNO

Share This:

SEJARAH pengkhianatan Tun Dr Mahathir bin Mohamad terhadap parti UMNO perlu didedahkan kepada anak cucu kita supaya mereka tidak terpedaya dengan propaganda palsu yang cuba didendangkan oleh pembangkang yang diketuai DAP.

Memang Mahathir merupakan Perdana Menteri Malaysia keempat dan beliau memegang jawatan selama 22 tahun (1981-2003) menjadikan beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia yang paling lama berkhidmat.

Namun perkara yang tidak pernah diwar-warkan sebelum ini bahawa angkara Mahathir lah maka tiga presiden telah meninggalkan UMNO.

Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955, dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. Beliau dikenali sebagai “Tunku” juga dikenang sebagai “Bapa Kemerdekaan” dan “Bapa Malaysia”.

Tunku meletakkan jawatannya sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh ‘Turki Muda’ yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Allahyarham Tun Hussein bin Dato’ Seri Onn yang merupakan Perdana Menteri Malaysia ketiga yang berkhidmat dari tahun 1976 sehingga 1981 pula turut meninggalkan parti sewaktu krisis kepimpinan UMNO yang berlaku pada tahun 1987, hubungan beliau dengan Tun Dr. Mahathir menjadi buruk kerana beliau menyokong “Team B” bersama-sama dengan Tunku Abdul Rahman. Mulai dari saat itu, beliau dan Tunku telah menjadi pengkritik yang kuat terhadap pentadbiran Tun Dr. Mahathir.

Kini giliran Mahathir bersama isterinya Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali pula mengumumkan keluar dari Umno. Ia dibuat sebagai tanda protes terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memandangkan kepentingan peribadi beliau tidak dipenuhi memandangkan Najib lebih mengutamakan rakyat dalam pentadbiran beliau.

Selama ini, Mahathir merupakan punca beberapa orang bekas Perdana Menteri meninggalkan UMNO.  Hari ini merupakan ulangtahun ke 71 UMNO. Dan kita perlu mengingatkan generasi akan datang bahawa manusia seperti Mahathir akan terus wujud untuk merosakan UMNO. Dan menjadi tangungjawab kita bersama untuk memastikan mereka disingkirkan dari parti keramat kita bagi memastikan UMNO terus relevan dan dapat menjaga agama Islam, bangsa Melayu dan negara kita.

  • PRU14.tv

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*