Wanndy Disahkan Terbunuh Dalam Serangan Di Syria – KPN

Share This:

Petang kelmarin, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menerusi akaun Twitternya mengesahkan bahawa ketua militan Daish Asia Tenggara, Muhammad Wanndy Mohamed Jedi telah terbunuh dalam satu serangan di Raqqa, Syria.


sumber : keratan dari Twitter KPN

“Selepas meneliti inteligen yg diperolehi, PDRM sahkan bahawa Muhamad Wanndy telah terbunuh dalam satu serangan di Raqqa, Syria pada 29 April, 2017,” katanya dalam kenyataan tersebut.


Memetik laporan Bernama, isteri Muhammad Wanndy, Nor Mahmudah Ahmad yang juga merupakan anggota kumpulan militan berkenaan telah memuat naik status di laman Facebook pada 29 April lalu bagi membayangkan bahawa suaminya itu telah terbunuh dalam serangan menggunakan dron di Ma’dan, Syria.


Bagaimanapun, Nor Mahmudah menegaskan dirinya akan meneruskan perjuangan dan memikul tanggungjawab suaminya.


Berasal dari Baling, Kedah, Muhammad Wanndy yang kini berusia 27 tahun membawa bersama isteri dan anak perempuannya menyertai perjuangan jihad di Syria pada 26 Januari 2014.


Sebelum ini, ada laporan mengatakan Muhammad Wanndy pernah merancang untuk mengadakan serangan pengganas di Malaysia.

Muhammad Wanndy juga menerusi laman media sosial mengajak rakyat Malaysia turut bersamanya menyertai kumpulan militan IS dengan membantu mereka yang berkeinginan pergi ke Syria untuk menjalani latihan.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*