Usul Sudah Diterima, Bila PAS Selangor Hendak Putus Dengan PKR?

Share This:

Selepas kira-kira seminggu tamat Muktamar Tahunan PAS ke-63 di Alor Setar pada 1 Mei lalu, PAS ternyata masih satu parti yang cakap tidak serupa bikin kerana sungguhpun usul memutuskan hubungan dengan PKR telah diterima dalam muktamar, kesemua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Exco Negeri Selangor masih bertugas seperti biasa.

Bekas Pesuruhjaya PAS Selangor dan Exco Kanan Negeri, Datuk Iskandar Abdul Samad buat alasan bahawa Kerajaan Negeri Selangor adalah hasil dari mandat rakyat pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 lepas dan mereka masih kekal bersama di dalamnya.

Siapa yang hendak PAS tipu sekarang ni? Rakyat, pengundi atau para perwakilan di muktamar apabila Iskandar berkata kesemua ADUN dan Exco kekal dalam kerajaan negeri menjalankan tugas seperti biasa?

Laungan takbir dan para perwakilan berdiri yang dibuat ketika usul berkenaan diterima sebulat suara di muktamar dianggap sia-sia oleh para pemimpin PAS di Selangor.

Pada 30 April 2017, Exco PAS dalam Selangor Zaidy Abdul Talib macam rendah diri kata PAS Selangor akan akur apa keputusan kepimpinan dan keputusan muktamar tapi sekarang apa cerita?

Tanggal 27 November 2013, ialah hari Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor meluluskan kenaikan gaji yang tinggi yang membuatkan para Exco di negeri Selangor tak mementingkan keputusan muktamar tapi tugas di negeri Selangor.

Gaji Exco di Selangor ialah RM20,250 manakala gaji ADUN ialah RM11,250.

Cerita ADUN Meru Dr Abdul Rani Osman jangan dilupakan. Ketika Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar beliau yang mewakili PAS tapi dilihat berada bersama-sama sebelah Menteri Besar Selangor Azmin Ali memberikan sokongan kepada calon PAN yang bertanding pada ketika itu.

Sekarang ini betul-betul dah keliru kerana Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sendiri pun berdiam diri berkenaan langkah memutuskan hubungan dengan PKR di Selangor.

Majlis Syura Ulama PAS masih belum bermesyuarat berkenaan hal ini tetapi di Selangor nampaknya kerjasama mereka masih erat dan tidak ada tanda-tanda pun hendak diputuskan.

Kasihan betul kepada rakyat negeri Selangor yang mengundi PAS kerana mereka menyangka PAS ni satu parti yang tegas dan betul-betul ada prinsip dalam politik tapi sebenarnya habuk pun tadak. Berapi-api bertakbir di muktamar tapi keputusan dan kesan tak ada.

Jangan sampai rakyat hukum PAS nanti pada PRU ke-14 nanti kerana sambil lewa lulus dan terima usul tetapi kemudian tak ada tindakan apa-apa dari kepimpinan PAS.

Sayangnya PAS Selangor kepada Mohamed Azmin sebabkan gaji tinggi entah-entah apa pula lagi yang telah diberikan oleh Menteri Besar kepada mereka sampai usul di muktamar pun tak hendak laksanakan tapi masih lagi melekat berhubungan dengan PKR dan DAP. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*