Teruja Maria Ozawa Datang KL, Nilai Ketimuran Sudah Mula Terhakis

Share This:

Ada ilmuwan berpendapat bahawa rasa teruja orang Malaysia khususnya Islam akan kedatangan pelakon filem lucah ke Kuala Lumpur adalah bukti adat ketimuran sudah semakin luntur.

Bagi Pensyarah Fakulti Tamadun Islam, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Dr Kamarulzaman Yusof, menurut laporan akhbar Harian Metro, dia kata rasa teruja itu menunjukkan adat murni dan nilai Islam semakin terhakis

“Keterujaan segelintir masyarakat Islam terhadap kedatangan bekas pelakon lucah Jepun ini dilihat manifestasi adat ketimuran dan nilai Islam di negara ini semakin terhakis.

“Saya juga melihat bahawa keterujaan segelintir masyarakat Islam terhadap kedatangannya menunjukkan mereka mengikuti perkembangan artis itu, termasuk menonton filem tidak bermoral yang dihasilkan wanita itu,” katanya.

Maria yang berasal dari Jepun begitu terkenal dengan aksi lakonan seksnya dalam filem lucah datang ke negara ini untuk melancong.

Dia berada di sini dengan teman lelakinya, warga Filipina, pelakon dan cef Jose Sarasola, lapor portal Star Online.

Beliau mahu keterujaan dizahirkan pada “pelakon yang lebih bermoral” atau cendekiawan Islam yang hadir ke negara ini.

Menurutnya lagi, penghormatan dan keterujaan mesti berdasarkan konsep Islam kerana dibimbangi moral seseorang selebriti atau tokoh itu diikuti anak muda.

“Penghormatan itu bukan kesalahan, namun jika kita meletakkan penghormatan berlebihan pada pelakon yang terbabit dalam kegiatan tidak bermoral, ini yang merunsingkan kita kerana ini menunjukkan norma adat ketimuran semakin hilang,” katanya. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*