Lama-Lama Nanti, PAS Ibarat Melukut Di Tepi Gantang Di Selangor

Share This:

PAS memperjudikan keyakinan pengundi mereka khususnya di Selangor apabila masih enggan memutuskan hubungan dengan PKR dan DAP di negeri itu.

Parti itu dilihat seperti terhegeh-hegeh mahu bersama PKR dalam kerajaan sedangkan parti lain dalam Pakatan Harapan (PH) sudah mendesak beberapa kali Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali supaya teruskan pentadbiran tanpa PAS di Selangor.

Parti serpihan PAS paling lantang sampaikan mesej supaya Azmin pinggirkan terus PAS yang diterajui oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Presidennya.

Naib Ketua Pemuda PAN, Shazni Munir Mohd Ithnin mahu Mohemad Azmin segera rombak barisan Exco dan buang sahaja Exco PAS di dalamnya.

“Muktamar terima untuk putus tahaluf siyasi dengan PKR, setelah berkerat rotan dengan AMANAH dan DAP sebelumnya, maka di mana relevannya untuk PAS kekal dalam kabinet negeri,” kata beliau menurut artikel Malaysiakini hari ini.

Sebenarnya, empat parti dalam PH iaitu DAP, PKR, PAN dan PPBM telah bersedia untuk memikul tanggungjawab dalam barisan Exco Kerajaan Negeri Selangor tanpa ada kelibat PAS di dalamnya.

“Kita percaya, usaha awal ke arah memperkukuhkan gabungan PKR, AMANAH, DAP dan BERSATU di Selangor, mampu menjadi faktor terbaik bagi mengelakkan Selangor jatuh ke tangan kleptokrasi BN,” katanya.

Sementara itu, dalam laporan Utusan Malaysia hari ini melaporkan, PAS Selangor bertegas pihaknya tidak akan keluar daripada kerajaan negeri itu meskipun Majlis Syura Ulama memutuskan tiada lagi hubungan politik dengan PKR.

Pesuruhjaya PAS Selangor yang baru, Sallehen Mukhyi berkata, mana-mana pihak yang mengimpikan untuk mengisi kekosongan jawatan ditinggalkan parti Islam itu boleh berhenti daripada terus berangan.

Kenyataan itu dikeluarkan menjawab desakan Shazni yang mendesak supaya Mohamed Azmin Ali agar segera melakukan rombakan dengan mengetepikan PAS.

“Saya fikir tuntutan AMANAH itu menunjukkan mereka sebenarnya tidak sabar nak jawatan dalam kerajaan negeri,” beliau dilaporkan sebagai berkata.

Sallehen turut berkata, PAS perlu kekal dalam pentadbiran negeri kerana ia adalah mandat diberikan rakyat pada PRU lalu dan bukannya diberikan oleh PKR, DAP mahupun AMANAH.

“Soal tahaluf siyasi itu adalah melibatkan kerjasama politik dengan PKR bukannya melibatkan soal pentadbiran Selangor. Maka pendirian kita ketika ini ialah kekal berada dalam kerajaan negeri, kita mahu memastikan kepentingan maslahat rakyat Selangor dilindungi,” beliau dilaporkan sebagai berkata. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*