Kemana Menghilangnya Muhyiddin Yasin?

Share This:

Pada kebiasaannya, bagi seseorang Presiden parti politik, pada saat bahang Pilihan Raya Umum semakin terasa, beliaulah antara individu yang paling sibuk menentukan hala tuju parti yang diketuainya. Boleh dikatakan, setiap hari seseorang Presiden parti akan meluangkan masa meninjau tahap kesiap siagaan jentera partinya untuk mengharungi tempoh getir pilihan raya.

Namun, perkara ini tidak berlaku di dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM). Agak aneh untuk melihat Presiden parti ini, Tan Sri Muhyiddin Yasin lebih gemar menyendiri dan seolah-olah hilang dari “radar” disaat Pengerusi parti ini, Tun Dr Mahathir Mohamad begitu giat berkempen di hampir setiap pelusuk negara.

Malah, timbalan beliau sendiri, Datuk Seri Mukhriz Mahathir kerap dilihat berkempen di Kedah dan beberapa lokasi di seluruh Malaysia bagi menyampaikan ceramah-ceramahnya. Perkara ini memang agak aneh kerana di awal-awal penubuhan PPBM, Muhyiddin dilihat kerap mengadakan jelajah ceramahnya di seluruh negara bagi mencari ahli-ahli baru.

Tahun lalu, sewaktu beliau sedang sibuk menguruskan partinya, Muhyiddin pernah berikrar untuk mengadakan siri jelajah ceramah skandal 1MDB di seluruh negara bersama-sama dengan pemimpin PKR seperti Datuk Seri Azmin Ali, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Nurul Izzah Anwar. Namun, sehingga hari ini, ceramah berkenaan masih belum bergerak. Malah, Muhyiddin sendiri sudah hilang dari “radar”.

Apa sudah jadi dalam PPBM hari ini? Jika ada sesiapa yang perasan tentang hal ini, kehilangan Muhyiddin bermula sewaktu terbongkarnya skandal seks membabitkan bekas Ketua Sayap Srikandi PPBM, Anina Saaduddin. Anina dilaporkan ada bertemu dengan Muhyiddin bagi menerangkan keadaan sebenarnya sebelum Anina sendiri bertindak bertemu dengan Mahathir di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya.

Sejak itu, penampilan Muhyiddin di hadapan khalayak ramai secara tiba-tiba menjadi kendur. Kali terakhir perkhabaran mengenai Muhyiddin di laporkan media adalah semasa Muhyiddin menunaikan Umrah awal tahun ini. Sejak itu, kelibatnya langsung tidak kelihatan dalam mana-mana siri jelajah ceramah anjuran PPBM di seluruh negara.

Baru-baru ini, di khabarkan berlaku perselisihan faham antara kem Muhyiddin dan kem Mukhriz di peringkat kepimpinan tertinggi PPBM. Persoalannya, adakah disebabkan perselisihan ini, Muhyiddin memilih untuk mendiamkan diri? Adakah Muhyiddin kini sudah di singkirkan secara rahsia oleh kepimpinan PPBM berikutan tidak sehaluan dengan Mahathir?

Semua andaian ini mungkin sahaja berlaku kerana PPBM sendiri berada dalam keadaan yang huru hara. Segala pergerakan parti ini hari ini dilihat lebih tertumpu kepada Mahathir itu sendiri dan bukannya lagi pergerakan asal parti. Mungkin, Mahathir boleh menyembunyikan masalah partinya dipandangan para ahlinya. Namun harus diingat, mana mungkin menutup bangkai gajah dengan menggunakan tudung saji!

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*