Guru Tahfiz Pukul Pelajar Dengan Penyapu Kena Denda RM2,000

Share This:

Seorang guru agama Islam di sebuah pusat tahfiz di Puchong didenda RM2,000 kerana didapati bersalah memukul muridnya degan batang penyapu sehingga cedera pada April tahun lepas.

Ia susulan murid Mohammad Fakhrurrazi Ahmad Saufi, 22, mengambil air di dalam peti sejuk tanpa kebenaran, menurut akhbar tempatan, Kosmo.

Mahkamah Majistret Petaling Jaya juga memerintah tertuduh yang kini bekerja sebagai tukang cuci, dipenjara selama tiga bulan jika tidak menjelaskan denda berkenaan dalam tempoh tiga bulan.

Lelaki terbabit didakwa melakukan perbuatan di Maahad Tahfiz Al-Mawaddah, Batu 13, Jalan Jurutera, Puchong pada 3.30 petang, 22 April lalu. Dia didakwa bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaaan.

Sebelum itu, Timbalan Pendakwaraya Abu Arsalnaa Zainal Abidin memohon mahkamah supaya menjatuhkan hukuman setimpal kepada tertuduh sebagai pengajaran kepada masyarakat.

Mohammad Fakhrurrazi, yang tidak diwakili peguam, merayu dikenakan hukuman ringan kerana dia tidak berniat mencederakan pelajar lelaki 16 tahun itu sebaliknya mahu mendidik remaja itu.

Berdasarkan fakta kes, tertuduh yang mengetahui mangsa mengambil air sejuk tanpa izinnya, telah menyerang remaja itu dengan menggunakan sebatang penyapu dan menolaknya ke dinding.

Ekoran itu, mangsa mengalami kecederaan di bahu, leher, jari kanan dan lebam di paha. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*