Biar Apa Jawatan Sekali Pun, Kit Siang Tetap Kuasa Penentu dan Pemutus

Share This:

DAP adalah sebuah parti politik yang mengkaji perilaku dan mengkaji kelemahan sudut lawan. DAP telah melakukan perkara ini  begitu lama sekali dan kita  dapat melihat perubahan corak politik DAP berubah mengikut  masa dan keadaan.

Jika dahulu DAP hanya bijak memainkan isu yang berkaitan dengan isu nasional dan akar umbi semata-mata dan mengkritik setiap tindakan yang dilakukan oleh kerajaan. Namun hari ni  kepelbagaian isu dinaikan untuk mempengaruhi  orang Melayu dan kaum India dengan alasan “logik”.

Alasan “logik” yang biasa digunakan dengan mempamerkan angka-angka yang tidak tepat diulang tanya berbagai cara dan pada kebiasaannya penyokong yang membuta tuli akan terus mempergunakan angka atau alasan logik tersebut sebagai satu kebenaran dan menolak  fakta sebenarnya.

Dahulu DAP  menyembunyikan perasaan tidak puas hati mereka terhadap bangsa Melayu dan tidak akan berani sama sekali  menggunakan isu agama dan Kaum sebgai modal politik dalam Negara ini. Sekarang apabila strategi prilaku yang dikaji telah berjaya mereka terus dengan isu kebencian.

Politik kebencian mereka ini disulami  dengan tindakan dan bukan dengan perkataan semata-mata. Menubuhkan pasukan provokasi dan  menetapkan sasaran itu adalah matlamatnya. Respon atau tindakbalas yang berlaku  itu adalah modal politik untuk melabelkan bangsa atau agama sesuatu kaum.

Begitu juga dengan strategi menyembunyikan kedudukan pangkat dan kepentingan seseorang didalam Parti politik DAP. Jika kita lihat secara kasarnya DAP sanggup memegang jawatan yang cukup rendah  tetapi kuasa penentu ditentukan oleh individu yang berpangkat rendah.

Sebagai contohnya, walaupun individu itu hanya berpangkat Ahli Jawatankuasa namun setiap keputusan yang diperkatakan merupakan kata putus yang berlaku dalam organisasi tersebut. Ini corak DAP memyembunyikan kedudukan kuasa yang ada pada seseorang yang amat penting didalam DAP.

Tindakan ini sekali gus akan meyebabkan setiap keputusan  yang berlaku itu datangnya dari keputusan organisasi walupun secara dasarnya telah diputuskan atas kuasa “de Facto” yang ada pada sesaorang yang hanya berjawatan Ahli Jawatankuasa.

Begitu lah keadaan nya dimana Kit Siang menyembunyikan kuasanya dengan hanya menjawat jawatan sebagai  Ahli Jawatankuasa Pusat sahaja dan bukan berada ditampok kepimpinan tertinggi didalam organisasi DAP.

Menyembunyikan jawatan dan kuasa ini dapat dilihat secara jelas dengan barisan  DAP Pusat 2013-2017  Malah kuasa pemutus pada kebanyakan keputusan itu dilihat bermula dari saranan  dan pandangan seorang Ahli Jawatankuasa  dan bukan dari kelompok tertinggi.

Strategi menyembunyikan kedudukan Lim Kit Siang dalam carta organisasi Pakatan Harapan (PH) dilihat berlawanan dengan realiti sebenar dan mengesahkan bahawa penasihat DAP itu merupakan ketua ‘de facto’ PH.

Tidak dapat dinafikan lagi bahawa Kit Siang amat berkuasa dan dominan dalam apa juga keputusan yang dilakukan dalam apa  keadaan sekali pun. Perkara ini kita dapat lihat bagaimana  menentukan perlantikan  Wan Azizah sebagai calon  Perdana Menteri bagi Pakatan Harapan.

Keputusan yang dibuat oleh Kit Siang yang hanya berjawatan Ahli Jawatankuasa sahaja ini tidak dapat diubah dan ditentang sama sekali.

DAP telah mengamalkan prinsip melihat kelemahan  sebagai senjata untuk menunjukan bahawa mereka sebuah parti yang tidak “Gila jawatan” malah  mereka akan menggunakan kuasa yang ada untuk mengawal jaawatan yang diberikan kepada  seseorang.

Hal ini berlaku apabila  kekalahan BN Perak ditangan Pembangkang dimana setiap jawatan yang diberikan  hanya sebagai bayangan sahaja kepada penjawat tersebut dan kuasa penentu itu adalah ditangan DAP.

Perkara yang sama juga berlaku termasuk peranannya dalam membubarkan Pakatan Rakyat  dan menubuhkan Pakatan Harapan  untuk menyingkirkan PAS sebagai salah anggota kerabat pakatan pembangkang tersebut.

Masih tidak nampak lagi, begitu juga dengan kemasukan PPBM kedalam Pakatan Harapan, sepatutnya  Mahathir akan berjumpa dengan Ahli Jawatankuasa Pusat dan bukannya Kit Siang yang hanya berjawatan Ahli Jawatan kuasa bias sahaja.

Amat jelas sekali semua lantikan  yang terdapat didalam organisasi  DAP atau Pakatan Harapan hanya sebagai boneka sahaja dan ianya tidak ubah seperti meletakkan tunggul kayu sebagai pelengkap. Jika tidak mana mungkin perkara diatas berlaku.

Strategi menyembunyikan kedudukan Kit Siang dalam organisasi Pakatan Harapan itu menyamai taktik mengelirukan peranan penasihat DAP dalam partinya sendiri. Seterusnya akan mengelirukan penyokong  dan beranggapan bahawa Kit Siang bukan dikalangan yang “Gila Jawatan”.

Sudah menjadi rahsia terbuka, Kit Siang merupakan ketua ‘de facto’ DAP walau apapun jawatan yang disandangnya.

Namun, apabila parti mengeluarkan carta rasmi di laman web parti itu, kedudukan Kit Siang sengaja diletakkan di barisan kedua akhir sebaris dengan anggota-anggota parti yang dilantik dan anggota-anggota ‘penentang’ Lim Guan Eng.

Taktik ini bertujuan untuk mengelirukan masyarakat awam supaya mereka membuat andaian bahawa peranan Kit Siang tidak penting dalam parti, walhal di kalangan aktivis DAP mengetahui bahawa Kit Siang merupakan ketua ‘de facto’ parti.

  • PRU14.tv

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*