Anak Ini Jana Elektrik Daripada Pokok Kedondong, 60 Buah Rumah Mendapat Manfaat

Share This:

Mesti anda tidak percaya. Elektrik dari pokok kedondong? Yup, itu yang berjaya ditemui oleh seorang pelajar kelas tiga dari Indonesia ini.

Naufal Rizki mula menjadi bualan media apabila dia menemukan perkara itu pada tahun lepas.

Menurut Sefsed, penemuan Naufal itu bermula dari kelas Ilmu Pengetahuan Awam (IPA) di sekolah dan kini, sudah lebih 60 buah rumah sudah berjaya menikmati hasil penemuan Naufal itu.

Pada awalnya Naufal melakukan eksperimen pada pohon manga dan ternyata hasil yang diberikan tidak memuaskan.

Naufal juga dikatakan telah menghabiskan berjuta-juta rupiah untuk mencari pokok yang sesuai bagi menjana tenaga elektrik.

Difahamkan, Naufal juga berjaya memanfaatkan pokok kedondong di hadapan rumahnya. Penemuan Naufal itu didengari oleh kerajaan dan mendapat bantuan dana dari kerajaan.

Selain itu, Naufal juga turut dijemput untuk menghadiri acara sains.

“Di waktu kecil inilah kita harus meningkatkan ilmu dan mempelajari ilmu pengetahuan alam. ” kata Naufal sebagaimana lapor Sefsed.

Menurut Naufal, ayahnya bekerja dalam bidang elektronik. Disebabkan itu dia banyak mengetahui tentang alat-alat elektronik.

Dalam pada itu, difahamkan juga, tenaga yang dihasilkan dari pokok terbabit masih lagi sederhana dan sangat-sangat bergantung pada tahap keasidan pokok.

Tonton video Naufal dibawah:

-pru14.tv-

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*