Adakah Muhyiddin Telah Disingkirkan Akibat Tidak Sehaluan Dengan Mahathir?

Share This:

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad beberapa minggu lalu, dia berkata, dia mengalu-alukan mana-mana ahli PPBM yang ingin meninggalkan PPBM, supaya keluar dari parti berkenaan jika tidak sehaluan dengannya. Ini susulan daripada tindakan lebih 1,600 ahli PPBM yang meninggalkan parti sejak awal tahun ini.

Sekali imbas, kenyataan Mahathir ini menampakkan keegoannya yang kian tercabar akibat semakin hilang keyakinan di kalangan ahlinya terhadap kepimpinan Mahathir. Malah, Mahathir sendiri juga tidak mempunyai hala tuju yang jelas, kemana dia mahu membawa PPBM di dalam Pakatan Harapan yang secara amnya dikuasai oleh DAP dan Lim Kit Siang.

Meneliti kenyataan Mahathir ini, timbul persoalan, adakah mereka yang dimaksudkan Mahathir ini termasuklah Presiden PPBM itu sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yasin? Ini kerana, sejak awal tahun ini, sukar untuk melihat kelibat Muhyiddin dalam sebarang majlis PPBM. Mahathir lebih banyak ditemani oleh anaknya sendiri, Datuk Seri Mukhriz yang juga Timbalan Presiden PPBM.

Mungkinkah Muhyiddin kini sudah disingkirkan dari kerusi Presiden PPBM sehinggakan dia tidak lagi bersuara tentang apa sahaja mengenai PPBM? Andaian ini mungkin benaar kerana Muhyiddin sendiri pernah mempertikaikan, di mana haknya selaku Presiden apabila segala perkara yang diputuskan olehnya, pasti akan di sanggah oleh Mahathir selaku Pengerusi.

Memang agak janggal apabila melihat Pengerusi sesebuah parti jauh lebih berkuasa daripada Presiden itu sendiri. Dalam amalan sesebuah organisasi, Pengerusi hanya bertindak sebagai penasihat kepada Presiden dan bukannya individu yang menentukan dasar sesebuah organisasi. Namun hal ini jelas berlawanan dengan apa yang diamalkan oleh PPBM.

Muhyiddin juga dikatakan banyak berselisih faham dengan beberapa orang kepimpinan PPBM dalam banyak hal. Lihat sahaja bagaimana Ketua Armada PPBM, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sendiri bertindak meninggalkan jawatannya dengan alasan untuk menyambung pengajian. Bukankah ia satu perkaara yang cukup ganjil?

Paling ketara adalah tindakan orang suruhan utama Mahathir, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan. Dia sendiri secara jelas menolak nama Muhyiddin sebagai Presiden parti sehingga dia bersama-sama seorang ahli politik “katak”, Datuk Ezam Mohamad Nor merampas sebuah parti kecil dan menukar nama parti berkenaan sebagai Parti Bebas Rasuah.

Nampaknya, Muhyiddin bukanlah seorang Presiden yang dihormati di kalangan para pemberontak UMNO dahulu. Jika di dalam UMNO dahulu, Muhyiddin antara pemimpin yang dihormati, namun apabila bertindak meninggalkan UMNO, karisma pemimpin yang ada padanya turut lenyap ditelan kerakusan politik Mahathir dan kuncu-kuncunya. Adakah Muhyiddin kini sudah di singkirkan? Hanya beliau sendiri yang layak untuk memberikan jawapan.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*