Nak Swap Iphone Kononnya, Lelaki Ini Bengang Ditipu Budak Hingusan

Share This:

Bukan hanya sekali dua berlaku, malah sudah ramai yang menjadi mangsa penipuan ‘scammers’.


Bermacam-macam helah yang digunakan penipu ini, segalanya dilakukan semata-mata untuk mendapatkan wang dengan cara yang mudah.


Kali ini melibatkan seorang budak hingusan yang kononnya mahu ‘swap phone’ atau tukar telefon secara suka sama suka dengan seorang lelaki.

Status yang dimuat naik oleh pengguna Facebook Ezatul Min Ki menyatakan seorang rakannya menjadi mangsa scammer apabila mahu ‘swap’ iPhone 6 miliknya dengan iPhone 7 milik budak tersebut.


Sudahlah datang dari jauh, bila sampai ke tempat yang dijanjikan, budak tersebut cuba menipu dan mempermain-mainkan lelaki tersebut pula.


Baca perbualan Whatsapp mereka di bawah.Disebabkan bengang dengan kelakuan budak mentah tersebut yang tidak mengakui kesalahannya, lelaki itu pergi ke rumah ibu bapanya untuk mendapatkan penjelasan.

Lagi panas bila budak tersebut menyatakan, “Nak tangkap aku tangkaplah,masalahnya aku tak ambil HP kau lah, aku tipu sahaja. Aku pernah skali tipu org tu,pastu org tu datang mintak balik HP tu,aku dah bagi balik HP kat orang tu aku tak buat apa-apa.”

Bertambah malang apabila ibu budak hingusan tersebut menyampuk, “Haa tak buat apa-apa,” seolah-olah tiada apa salahnya menipu orang.


Komen netizen yang membaca tentang kisah tular ini:

 Sedih bila mengenangkan budak yang masih mentah sebegini pun sudah pandai menipu orang. Bagi anda di luar sana, jadilah lebih berhati-hati dan elakkan diri dari menjadi salah seorang mangsa penipuan sebegini.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*