Hakim Syariah Terengganu : Laporan Polis Akan Dibuat Jika Rafizi Tidak Tarik Balik Tuduhan

Share This:

Terkini, Wakil Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Negeri Terengganu Wan Abd. Malik Wan Sidek membuat laporan polis berikutan kenyataan yang dikeluarkan oleh Ahli Parlimen PKR Pandan Rafizi Ramli yang mendakwa penglibatan hakim syariah dalam gejala rasuah.

Beliau membuat laporan polis itu di Ibu Pejabat Polis Kuala Terengganu pagi tadi. Hadir sama wakil Persatuan Hakim Syariah Negeri Terengganu.

Wan Abd. Malik yang mengadakan sidang media mengatakan Rafizi melakukan jenayah fitnah dalam sidang Parlimen ‘olok-olok’ pada 10 April lepas apabila telah mengeluarkan kenyataan bahawa pindaan pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) yang tidak menaikkan gaji hakim mahkamah syariah akan meningkatkan risiko pengambilan rasuah dan salahguna kuasa dalam kalangan hakim mahkamah syariah.

Beliau yang juga Ketua Pendaftar Mahkamah Tinggi Rayuan Syariah Negeri Terengganu menyifatkan tuduhan berkenaan tidak berasas dan meminta Rafizi menarik balik dakwaan berkenaan.

‘Kenyataan YB Rafizi merupakan fitnah dan penghinaan yang boleh mampu mencemar dan mengikis kepercayaan terhadap Institusi Kehakiman Syariah dan Hakim-Hakim Mahkamah Syariah di Malaysia’.

‘Saya bagi masa sebulan kepada Yang Berhormat Rafizi untuk menarik balik dan memohon maaf secara terbuka dan jika sekiranya beliau tidak menarik balik kenyataan dalam tempoh sebulan yang diberikan ini saya akan teruskan laporan polis ini dan saya minta beliau disiasat di bawah Seksyen 499 Kanun Keseksaan atas unsur jenayah fitnah yang dibuat beliau’.

‘Jika mengikut rekod hanya seorang hakim sahaja yang didakwa atas kesalahan rasuah dan sekiranya digambarkan seorang untuk dia buat hukuman keseluruhan adalah tidak adil dan ini merupakan tuduhan melulu’ katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kuala Terengganu hari ini.

Beliau turut menyatakan bahawa Terengganu menjadi negeri kedua membuat laporan polis selepas Wilayah Persekutuan dan laporan polis susulan akan dilakukan oleh negeri lain selepas ini.

-pru14.tv-

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*