Sebenarnya, Bila Malaysia Ini Akan Muflis Jika Ikut Logik Pembangkang?

Share This:

Sepanjang beberapa tahun kebelakangan ini, antara perkara yang seolah-olah menjadi zikir wajib pembangkang adalah dakwaan Malaysia akan muflis. Banyak teori yang mereka kemukakan untuk menyokong hujah mereka. Antaranya adalah kekurangan pelabur, jumlah hutang negara yang tinggi, kerosakan ekonomi hasil daripada isu 1MDB dan macam-macam lagi.

Rafizi Ramli, Tony Pua, Nurul Izzah Anwar, Datin Seri Wan Azizah, Lim Guan Eng, Lim Kit Siang, Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yasin, A Kadir Jasin dan ramai lagi individu yang sering kali menuduh Malaysia akan muflis. Sebagai contoh, bagaimana A Kadir Jasin mendakwa Malaysia akan muflis pada September tahun lalu, namun sehingga hari ini, Malaysia masih kekal bertahan dan berdaya maju.

Sebenarnya, agak tertarik untuk ditanyakan kepada kesemua mereka ini, bila sebenarnya Malaysia ini akan muflis jika bersandarkan kepada fakta yang mereka ada? Betulkah Malaysia akan muflis dan rakyat terlalu menderita akibat dasar-dasar yang dibuat oleh kerajaan?

Sehingga artikel ini diterbitkan, belum ada lagi rakyat Malaysia yang menemui ajal akibat tidak cukup makan. Malah, saban minggu, pusat membeli belah seperti Sogo, Kompleks Kenanga, Bukit Bintang dan banyak lagi akan dipenuhi oleh rakyat Malaysia. Itu belum lagi melihat betapa ramainya rakyat Malaysia mengerumuni restoran-restoran makanan segera seperti KFC, McDonald’s dan lain-lain lagi.

Baru-baru ini, Air Asia telah mengumumkan bahawa mereka telah berjaya mencapai tahap 89 peratus tempahan pasti daripada penduduk di Malaysia untuk kesemua destinasi. Angka ini jelas satu peningkatan sebanyak 15.23 juta orang untuk tahun ini. Bagi Honda pula, untuk 4 bulan pertama tahun ini, mereka berjaya menjual 34,550 buah kereta berbanding 4 bulan tahun lalu.

Jumlah ini adalah peningkatan sebanyak 37 peratus dan yang tertinggi pernah dicatatkan oleh Honda Malaysia. Itu belum lagi dengan sambutan hangat rakyat Malaysia terhadap produk terbaru Samsung iaitu Samsung S8. Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Samsung Malaysia, jumlah permintaan terlalu tinggi sehingga 4 kali ganda daripada apa yang mereka mampu pasarkan dalam jangkamasa terdekat.

Untuk rujukan, harga sebuah telefon bimbit Samsung S8 ini adalah sekitar RM 3,200 sebuah. Itu belum lagi mengambil kira betapa sesaknya lebuh raya PLUS di kawasan Seremban walaupun di kawasan berkenaan menyediakan 4 buah lorong. Dari mana datangnya kereta sebanyak itu?

Justeru, adalah satu perkara yang cukup menghairankan, dari mana datangnya fakta yang mendakwa Malaysia sedang menuju kearah muflis? Rakyatnya tiada seorang yang mati akibat kebuluran. Rakyatnya juga tidak ada yang terpaksa mengemis di kaki lima kompleks membeli belah Sogo, Bukit Bintang mahupun Kenanga.

Rakyat Malaysia tiada yang berebut-rebut untuk mengambil sebuku roti pemberian kerajaan seperti yang berlaku di Venezuela dan Greece. Rakyat Malaysia tiada pula yang marahkan Samsung menjual S8 pada harga RM 3,200 sebuah. Malah, lebuh raya mahupun jalan raya serta pusat-pusat peranginan di Malaysia kekal mencatatkan pertumbuhan yang tinggi.

Tanya diri sendiri, adakah Malaysia sudah mahu muflis jika melihat kepada situasi sebenar yang berlaku hari ini? Dikala ada beberapa buah negara yang sanggup mati untuk mendapatkan secebis makanan, rakyat Malaysia hari ini lebih banyak menemui ajal di tengah jalan raya atau mendapat sakit yang dicari sendiri sewaktu berebut mahu menjadi pemilik pertama Samsung S8 atau sehelai kain tudung berharga RM 10 ribu sehelai!

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*