Letak Jawatan Lebih Jimat Dari Buat Pilihan Raya Di Selangor

Share This:

Kalau Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali pandai dan matang serta bijak dalam berpolitik, beliau sudah sepatutnya tahu yang beliau kena ‘check mate’ di Selangor dengan PAS dan lebih baik letak jawatan. Tak perlu langsung memikirkan untuk mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) di Selangor.

Kalau letak jawatan, ia akan menjimatkan dana awam khususnya untuk mengadakan PRN di negeri itu untuk melihat siapakah yang menjadi pilihan rakyat dalam mandat baru kononnya selepas selesai pilihan raya. Bagi Mohamed Azmin bolehlah beliau berangan untuk nmenang sekali lagi PRN.

Kalau PAS sudah putuskan hubungan dengan PKR dan DAP di Selangor, jangan harap PKR nak menang banyak kerusi kerana PKR dapat kerusi pun kerana sokongan PAS.

Elok janganlah bebankan rakyat untuk keluar mengundi semata-mata kerana PKR bimbang hilang kuasa dan kedudukan. Mohamed Azmin perlu menghadap Sultan Selangor dan kemudian menyuarakan hasrat meletakkan jawatan kerana sudah kehilangan majoriti dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu membelanjakan jutaan ringgit untuk mengadakan PRN sekiranya itu yang difikirkan sesuai oleh Mohamed Azmin.

Sebelum ini, Exco Kerajaan Negeri dari DAP sudah membuat kenyataan bahawa tidak ada keperluan untuk mengadakan PRN di negeri Selangor.

Jika ada PRN, semua Exco dan Ahli DUN (ADUN) di bawah Azmin boleh ditukar dan digantikan dengan calon baru untuk menghadapi pilihan raya dan sudah pasti mereka bimbang akan digugurkan dari senarai calon oleh pimpinan parti mereka.

Dalam kepala Mohamed Azmin, sudah pasti beliau di dalam dilema apa yang perlu dilakukan kerana jawatan Menteri Besar yang disandang sejak tahun 2014 bakal hilang belum pun sampai Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.

Letak jawatan adalah perlu kerana Mohamed Azmin lebih banyak kegagalan berbanding kejayaan kerana banyak perkara di Selangor menjadi semakin teruk dan bukannya semakin baik.

Jalan berlubang di sana sini, keadaan trafik yang sesak di Kajang dan juga banjir kilat yang masih belum selesai di Shah Alam serta banyak lagi kalau mahu diceritakan satu persatu. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*