Kerana Bengang Dan Marah Ketua Menteri, Dua Lelaki Larikan Lori MBPP

Share This:

Cerita dua orang pemuda di Pulau Pinang yang merampas lori Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) tular di media sosial Facebook semalam kerana mereka sudah tidak tahan lagi dengan perlakuan pihak berkuasa negeri berkenaan yang bertindak merampas kerusi dan meja orang Melayu yang berniaga tanpa notis.

Memang apa yang dibuat dua orang mamat ni adalah salah tapi siapa yang boleh tahan apabila pihak MPPP sudah diketahui banyak kali merampas, menyerbu serta menghalang peluang orang Melayu mencari rezeki.

Sudah beberapa kali tindakan MBPP menjadi tular di laman perkongsian YouTube merampas harta benda peniaga kecil Melayu ketika mereka sedang berniaga di Pulau Pinang mengundang rasa marah dan tidak puas hati golongan peniaga di negeri Pulau Mutiara itu.

Dua pemuda berkenaan merampas lori MBPP itu dan kemudian merakamkan video kejadian itu secara langsung sambil meluahkan kemarahan mereka kepada MBPP dan secara khusus kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Dipercayai setakat ini hanya gerai orang Melayu sahaja yang dirampas dan dirobohkan kerana masih belum ada lagi peniaga kaum lain merungut diganggu oleh pihak MBPP.

Dua pemuda berkenaan sudah pasti akan dikenakan tindakan di bawah undang-undang sedia ada kerana secara asasnya mereka sudah melakukan kesalahan mengganggu penjawat awam melakukan tugas dalam kejadian yang berlaku di Tanjong Tokong sekitar pukul 8.50 malam semalam.

Mereka kemudian membawa lori berkenaan ke Balai Polis Pulau Tikus dan membuat laporan polis berkaitan tindakan MBPP merampas peralatan berniaga mereka tanpa notis.

Laportan laman web berita Mstar Online menceritakan peniaga terbabit bernama Mohammad Haziq Ammar Mohd Hussain berusia 27 tahun.

Dia berkata keputusan itu diambil selepas anggota penguatkuasa MBPP menyita meja dan kerusi di gerai makanannya sebarang notis dan makluman awal.

Rupa-rupanya, ini adalah kali ketiga pihak MBPP cuba menyita gerainya. Dia memberitahu juga rupa-rupanya sudah membuat permohonan lesen untuk berniaga tapi ditolak oleh pihak MBPP. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*