Kepulangan Azmin Disambut Dengan Penuh Senyuman

Share This:

Setelah berkelana hampir seminggu ke Indonesia, Mesir, Maghribi dan Jordan, akhirnya, Menteri besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebentar tadi. Seperti dijangkakan, kira-kira 50 orang penyokongnya hadir dengan membawa sepanduk menyambut ketibaannya.

Turut kelihatan, dua orang Exco kerajaan negeri dari PAS, Zaidy Abdul Talib dan Dr Ahmad Yunus Hairi bersama Timbalan Speaker DUN Selangor, Shafie Ngah, yang juga adalah Timbalan Pesuruhjaya II PAS Selangor. Turut kelihatan, beberapa orang pemimpin PAS Selangor yang dilihat cukup gembira menyambut kepulangan Azmin dari luar negara.

Walau bagaimanapun, kelibat Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Iskandar Samad, yang juga seorang anggota Exco kerajaan negeri tidak kelihatan pada majlis anjuran kelab penyokong kerajaan (BBC) negeri itu. Turut kelihatan, wakil rakyat PAS yang lain antaranya ADUN Meru, Dr Abdul Rani Osman, ADUN Paya Jaras, Khairuddin Othman, ADUN Gombak Setia, Hasbullah Ridzwan dan ADUN Seri Sedang,Noor Hanim Ismail.

Melihat akan situasi ini, timbul persoalan, adakah mereka hanya berlakon untuk menunjukkan kesepakatan mereka dengan PKR atau mereka sebenarnya ingkar akan keputusan yang diambil semasa Muktamar PAS kali ke 63 di Alor Setar yang telah memutuskan hubungan PAS dengan PKR?

Sebenarnya, apa yang berlaku sebentar tadi bukanlah satu perkara yang ganjil. Benar, Muktamar PAS telah mengambil ketetapan untuk memutuskan hubungan dengan PKR. Namun, adalah menjadi hak pemimpin PAS Selangor samada ingin akur kepada keputusan muktamar atau memilih untuk keluar dari PAS dan menyertai PAN ataupun PKR mahupun DAP.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*