Fitnah Pro-Mahathir Tidak Berasas, Bank Rakyat Umumkan Dividen Lebih Tinggi

Share This:

Kalau hasutan atau fitnah dari portal atau laman blog pro pembangkang atau bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad tidak akan ke mana-mana kerana mereka hanya tahu menuduh sahaja tanpa ada bukti atau dokumen menyokong tuduhan mereka.

Seorang blogger pro Mahathir, ‘Outsyed The Box’ baru-baru ini membuat fitnah bahawa Bank Rakyat kekurangan dana untuk membayar dividen. Dia juga dalam entrinya mempersoalkan bahawa Bank Rakyat tidak mempunyai dana untuk membayar deviden kepada pendeposit bank berkenaan.

Hari ini, Bank Rakyat telah mengumumkan dividen dengan kadar lebih tinggi iaitu 15 peratus lebih tinggi berbanding hanya 13 peratus pada 2015. Dividen kali ini bernilai RM450 juta untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember tahun 2016.

Untuk keuntunga, Bank Rakyat menyatakan mereka untung sebelum cukai sebanyak RM1.74 bilion kurang sedikit RM2.01 bilion direkodkan pada 2015.

Ketika membuat pengumuman berkenaan, Pengerusi Bank Rakyat Tan Sri Shukry Mohd Salleh berkata dividen itu diumumkan berdasarkan pengukuhan perolehan sebanyak RM6.66 bilion yang dicatatkan pada tahun lepas berbanding RM6.43 bilion yang diraih pada 2015.

Mereka ini tidak sabar dan ada sahaja ruang akan digunakan untuk mencipta persepsi yang salah ke atas entiti dan organisasi berkaitan kerajaan.

Apabila mereka sedar Bank Rakyat lambat, maka mereka mula memikirkan strategi apa untuk memburukkan bank berkenaan dan mereka mula mempersoalkan kenapa dividen masih belum diumumkan lagi.

Kali ini tuduhan mereka diumumkan tidak berasas malahan jauh dari tepat apabila Bank Rakyat mengumumkan kadar dividen yang lebih besar daripada tahun 2015. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*