Bubar Atau “Beli”, Mana Satu Pilihan Azmin?

Share This:

APABILA PAS memutuskan kerjasama dengan PKR maka Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali tidak mempunyai pilihan lain kecuali membubarkan Dewan Undangan Negeri(DUN) ataupun “membeli” ADUN-ADUN yang berpotensi menentang beliau demi mengekalkan kuasa yang sedia ada.

Menurut para penganalisis politik, Azmin Ali akan menggunakan berbagai cara bagi memastikan PAS tidak keluar dari kerajaan Selangor. Azmin mampu menjadi MB Selangor sebelum ini dengan sokongan PAS. Beliau dikatakan akan melakukan apa sahaja bagi memastikan PAS terus menyokong kepimpinannya.

Ramai pihak yakin bahawa Majlis Syura PAS akan menggunakan alasan-alasan bagi mewajarkan PAS terus berada dalam kerajaan Selangor dan menyokong Azmin. Adakah ini bermakna, Azmin akan “membeli” PAS di Selangor?

PAS dilihat tidak serius dalam menyatakan keputusan untuk memutuskan hubungan kerjasama politik dengan PKR memandangkan perkara tersebut tidak diselesaikan dengan segera dan tepat.

PAS terus main ‘ding dong’ dengan skrip yang mereka perlu ikut untuk melindungi dan menikmati kuasa mereka. Berkemungkinan besar PAS akan menarik balik usul yang telah diluluskan di Muktamar Tahunan PAS Kali ke-63.

Muktamar PAS merupakan tempat tertinggi untuk membuat keputusan secara umum sebelum ianya dirujuk kepada Majlis Syura Ulama (MSU) yang berperanan untuk diteliti kemudian menerima atau menolak dengan nas dan dalil-dalil agama setiap keputusan yang dibuat.

Azmin juga berkemungkinan akan menggunakan alasan ‘kukuh’ untuk membuatkan PAS tidak kekal dengan keputusan yang dibuat di muktamar tahunan baru-baru ini. Azmin dikatakan akan menggunakan alasan pihak Istana seperti “istana inginkan kerajaan yang sedia ada..istana inginkan exco kerajaan sedia ada ini kekal”…dan keadaan ini tidak akan selesai sehingga pilihan raya umum (PRU) akan datang dan sebagainya.

Azmin Ali dianggap sebagai masalah utama dalam PKR sendiri. Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Chegu Bard, beliau bukan sahaja mendedahkan korupsi Azmin dan kumpulannya, malah beliau turut mendedahkan strategi mereka dan itu antara sebab utama beliau dipecat dan dibuang oleh parti.

Setiausaha Majlis Syura PAS, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh dalam ucapan di muktamar meminta semua perwakilan memberikan kepercayaan kepada MSU PAS untuk menentukan hubungan dengan PKR termasuk di Selangor.

Persoalannya kini, mana satu pilihan Azmin Ali, bubar atau “beli”? Azmin Ali dikatakan akan pulang ke Malaysia hari ini dari luar negara.  Nampaknya persoalan bubar atau “beli” akan terjawab dalam masa terdekat.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*