Apa Yang Dibawa Oleh Nurul Izzah Ke Lembah Pantai Selain Kain Rentang?

Share This:

Apabila menyebut nama Nurul Izzah Anwar, perkara pertama yang bermain diffikiran adalah tangisan dia meminta maaf kepada Datuk Raja Nong Chik atas fitnah yang dilemparkan terhadap calon Barisan Nasional berkenaan pada Pilihan Raya Umum ke 13 bagi Parlimen Lembah Pantai. Benar, dia telah berjaya memenangi pilihan raya berkenaan namun kemenangannya dicemari dengan politik kotor.

Empat tahun sudah berlalu sejak Nurul Izzah berjaya mempertahankan kerusi yang dimenanginya. Sejak empat tahun yang lalu atau lebih tepat lagi 9 tahun yang lalu, Parlimen Lembah Pantai yang dikuasainya langsung tidak banyak berubah. Masih sama seperti dahulu cuma keadaan di beberapa kawasan agak sedikit sesak dengan kenderaan penduduk yang mendiami kawasan ini.

Pada kempen Pilihan Raya Umum ke 13 lalu, bukan setakat Datuk Raja Nong Chik sahaja menerima fitnah yang dilemparkan oleh Nurul Izzah. Malah hampir 50 orang penduduk di Flat Kampung Kerinchi, turut menerima impak fitnah yang direka oleh Nurul Izzah. Mujurlah 16 keluarga menyedari tipu helah Nurul Izzah ini dan menerima sebuah unit kediaman jauh lebih selesa bagi menggantikan rumah lama mereka.

Bagaimana pula nasib yang lain? Bukankah mereka ini telah diinaya Nurul Izzah hasil daripada fitnah rekaannya? Bercerita tentang aspek pembangunan, hari ini, kebanyakan pembangunan yang ada di Parlimen Lembah Pantai adalah hasil daripada inisiatif kerajaan yang ingin memajukan Parlimen yang begitu hampir dengan Ibu Negara Kuala Lumpur.

Melihat akan hal ini, timbul persoalan, apakah sumbangan Nurul Izzah di Lembah Pantai? Adakah semua aspek pembangunan diserahkan bulat-bulat kepada kerajaan? Apa peranannya selaku Ahli Parlimen sekiranya segala hal diserahkan kepada kerajaan?

Mungkin satu-satunya perkara yang boleh dibanggakan oleh Nurul Izzah dan PKR Lembah Pantai adalah kain rentang yang akan tergantung setiap kali tibanya hari kebesaran negara seperti ucapan Selamat Hari Raya, Selamat Hari Pekerja, Maulidur Rasul dan macam-macam lagi. Mungkin dengan kain rentang ini akan membuatkan seluruh penduduk lembah pantai akan mengingatinya.

Satu perkara yang sering menimbulkan tandatanya buat penduduk di Lembah Pantai terutamanya kawasan yang berkepadatan penduduk dari kaum Melayu di Pantai Dalam contohnya adalah, kesukaran mereka untuk melihat kelibat Nurul Izzah berada di kawasan berkenaan. Boleh dikatakan, setahun hanya sekali sahaja barulah keliabtnya dapat dilihat. Itupun jika dia berkunjung ke Bazar-Bazar Ramadhan di beberapa kawasan di Lembah Pantai.

Selain itu, untuk melihat kelibatnya, seumpama mimpi menjadi nyata. Walhal, Nurul Izzah sendiri tinggal di Lembah Klang yang mungkin akan mengambil masa sekitar setengah jam untuk melawat kawasannya. Ini berlainan sekali sewaktu berkempen pada PUR ke 13 yang lalu. Selama dua minggu, setiap hari wajah dan kelibatnya ada di Lembah Pantai. Selepas menang, setahun sekali pun belum tentu dia datang.

Inilah sikap sebenar Ahli-Ahli Parlimen pembangkang hari ini. Sebelum menang, bulan dan bintang dijanjikan kepada penduduk. Namun setelah menang, usah katakan bulan, sebutir batupun belum tentu mereka hulurkan. Jika mahu melihat kelibat Ahli Parlimen, seumpama mencari sebutir permata di dalam pecahan kaca. Adakah cara ini yang mahu terus disokong rakyat?

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*