NGO Mahu Siasatan Kenal Pasti Dalang Sebabkan Kegawatan Ekonomi 1998

Share This:

Siasatan kerajaan berkaitan skandal pertukaran mata wang asing (Forex) pada sekitar 90-an mungkin boleh juga menjurus kepada siasatan siapakah dalang yang menyebabkan kegawatan ekonomi pada 1998 yang dikatakan disebabkan oleh penyangak mata wang.

Presiden badan bukan kerajaan (NGO) Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP) Ramesh Rao berkata kerajaan perlu menyiasat sama ada bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad adalah dalang yang menyebabkan perkara itu berlaku tetapi menyalahkan pedagang mata wang George Soros sebagai penyebab.

“Bukankah tidak lama sebelum ini sudah terbukti bahawa Soros dengan Dr Mahathir ada rakan yang baik rupanya dan beliau boleh bertemu dengannya seperti rakan yang baik.

“Ada juga laporan sebelum ini yang menunjukkan organisasi Soros telah menyumbangkan sejumlah dana kepada kempen untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Oleh itu, katanya amat wajar siasatan Pasukan Petugas Khas yang menyiasat skandal itu melakukan siasatan juga adakah orang tertentu yang tidak sepatutnya sebenarnya dalang dalam saat terjadinya kegawatan itu.

Ramesh berkata, ada kemungkinan Mahathir dan Soros pada masa itu bekerjasama untuk menyerang mata wang negara Ringgit Malaysia sehingga jatuh ke paras yang rendah sehingga menyebabkan masalah kegawatan berlaku dalam negara pada masa itu yang menyebabkan banyak orang kehilangan pekerjaan pada masa itu.

Ketika itu, Mahathir sebagai Menteri Kewangan telah melaksanakan tambatan Ringgit pada jumlah RM3.80 berbanding 1 Dolar Amerika dan ia dianggap sebagai satu langkah bijak pada masa itu.

“Kena siasat betul-betul perkara ini kerana ketika ini Mahathir sudah melampau dalam mengkritik kerajaan dan sama-sama bekerjasama dengan DAP untuk menghuru-harakan negara.

“Rakyat ketika ini berasa pelik kerana beliau sebelum ini dikenali sebagai tokoh negara tapi kali ini bekerjasama dengan parti paling teruk dalam pembangkang iaitu DAP malahan sanggup menubuhkan parti baru untuk melawan Barisan Nasional (BN),” kata Ramesh.

Pemimpin DAP, Lim Kit Siang akan dipanggil Pasukan Petugas Khas berkenaan untuk memberikan keterangan berkaitan siasatan kerana beliau merupakan pemimpin yang lantang mengkritik Mahathir berkaitan skandal mata wang berkenaan sehingga tahap Kit Siang menerbitkan buku. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*