Ketua Hakim Syar’ie Buat Laporan Polis Ke Atas Rafizi

Share This:

Ketua Hakim Syar’ie Mahkamah Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan Datuk Mahammad Ibrahim membuat laporan polis ke atas Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli hari ini kerana membuat kenyataan bahawa ada hakim syariah terlibat dalam gejala rasuah.

Mereka membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Putrajaya bersama-sama dengan Presiden Pegawai Syariah Malaysia, Ibrahim Ideris.

Dengan selamba dalam program Parlimen olok-olok 10 April lepas, Rafizi cakap perbuatan rasuah dalam kalangan hakim mahkamah syariah lebih tinggi dibandingkan dengan mahkamah sivil.

Rafizi cakap lagi, pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 tidak ada peruntukan untuk menaikkan kadar gaji hakim syar’ie akan membuatkan risiko perbuatan rasuah dalam kalangan mereka meningkat.

Sudah pasti, kenyataan Rafizi itu memang mempunyai niat fitnah dengan berniat jahat ke atas institusi mahkamah syariah iaitu institusi suci perundangan dalam agama Islam.

Ketua Polis Daerah Putrajaya, ACP Rosly Hassan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan polis berkenaan.

Polis akan memulakan siasatan dan jika ia juga terbukti fitnah ada harapan Rafizi ditahan sekali lagi dan dihadapkan ke mahkamah untuk diadili dalam kes ini pula. Sekarang ini, Rafizi sudah pun dijatuhkan hukuman penjara tetapi masih tertangguh dek kerana dibenarkan untuk proses rayuan oleh pihak Rafizi untuk mengenepikan sabitan kes berkenaan.

Bagi Rafizi, fitnah itu perkara kecil tetapi habuan besar yang diperolehinya dari perbuatan memfitnah itu yang begitu diperlukan oleh beliau.

Dengar katanya, dana yang sudah diperolehi oleh Rafizi sudah pun berjuta, jadi apa lah sangat fitnah sekali dua sehingga dipenjarakan. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*