Kerajaan BN Terus Kuat, Pakatan Harapan Sampai Reka Logo Pun Teruk

Share This:

Bermula tengah malam tadi, rakyat menerima berita gembira dua minggu berturut-turut apabila harga runcit bahan api petrol dan diesel turun lagi berbanding harga asal pada minggu lepas. Petrol RON95 kini berharga RM2.11 sen berbanding harga lama RM2.21 seliter turun 10 sen.

Harga baru petrol RON97 juga turun 10 sen dari RM2.49 kepada RM2.39. Manakala harga diesel turun 6 sen daripada RM2.14 kepada RM2.08 seliter. Bukan hanya harga minyak turun, mata wang negara Ringgit Malaysia juga mengukuh berbanding Dolar Amerika Syarikat (AS) Selasa lepas.

Pada pukul 6 petang hari berkenaan Ringgit ditutup pada 4.3260 berbanding Dolar AS berbanding 4.3390 sebelum itu. Dengan semua keadaan menjadi semakin baik dan persepsi negatif ke atas kerajaan semakin lenyap, apakah lagi yang boleh dijanjikan Pakatan Harapan (PH) kepada rakyat sebagai pembangkang.

Mereka menggunakan modal lapuk dan idea yang basi untuk menuduh kerajaan berbuat jahat kepada rakyat padahal mereka yang bersungguh-sungguh memikirkan benda jahat yang hendak dibuat ke atas kerajaan supaya rakyat membenci Barisan Nasional (BN) dan Perdana Menteri.

Dek kerana sibuk hendak menjadi jahat, mereka gagal menghasilan satu logo PH yang bagus mencerminkan perjuangan mereka tetapi logo rekaan awal mereka boleh diibaratkan macam tahi sahaja.

Pada 30 April, Presiden PKR dan Ketua Pembangkang berkata PH telah sama-sama setuju untuk menghantar permohonan logo untuk diluluskan kepada Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) dalam masa dua minggu untuk digunakan pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 nanti.

Semalam, Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli mendedahkan tiga reka bentuk logo yang disenaraipendek dan kesemuanya ditolak mentah-mentah oleh para netizen.

Dua rekaan awal yang tidak melambangkan apa-apa mesej cuma perkataan Harapan yang tertera besar telah ditolak oleh para netizen malahan yang ketiga itu tidak hebat langsung malahan diciplak pula dari logo kacang menglembu terkenal iaitu kacang cap Ngan Yin.

Malahan PH menjadi bahan gurauan dan sindiran apabila tergamak memperkenalkan logo dengan rekaaan yang sebegitu rupa kepada rakyat.

Tak perlu tengok lama-lama pun, sekilas pandang sudah boleh diketahui PH tidak ada semangat berjuang untuk rakyat dalam politik. Mereka buat rekaan logo pun macam untuk suka-suka sahaja.

Ini adalah satu kegagalan awal dan pertama mereka sebagai kumpulan parti politik yang cuba bergabung menjadi satu tanpa menggunakan logo masing-masing.

Kalau sudah buat logo pun hasilnya buruk sebegitu, apa lagi kalau hendak pilih calon Perdana Menteri, sudah tentu calon pilihan mereka buruk serba serbi. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*