Dipaksa Minum Racun Serangga, Pelajar Berumur 15 Tahun Maut

Share This:

Seorang pelajar Tingkatan Tiga yang dipercayai dipaksa minum racun serangga oleh sekumpulan pelajar lain minggu lalu, meninggal dunia di Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ) di Seremban, malam tadi.

Pelajar berusia 15 tahun itu dikenali sebagai S Pravin mengalami masalah sakit perut dan muntah akibat dipaksa minum racun serangga, 6 hari kemudian setelah dibawa ke hospital untuk diselamatkan, namun akhirnya dilaporkan meninggal dunia kelmarin iaitu 2 Mei pada jam 9.30 malam.

Menurut Timbalan Menteri Pendidikan, YB Chong Sin Woon, pelajar sekolah menengah tersebut telah diberhentikan pelajaran pada bulan Mac tahun ini, dan dikatakan pada minggu lepas terserempak sekumpulan pelajar yang sedang menghidu gam di luar sekolah yang berhampiran pasar lama daerah Nilai serta dipaksa minum racun serangga.

Meurut Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Zaldino Zaludin, ibu kepada mangsa beritahu bahawa kumpulan suspek itu memegang tangan serta kakinya sambil paksa anaknya minum racun serangga selepas Pravin menegur perbuatan mereka menghidu gam.

Keesokan hari, mangsa mengadu mengenai kejadian itu kepada ibunya dan mengadu sakit tekak serta perut pada keesokan hari. Dia dihantar ke Klinik Kesihatan Nilai sebelum dirujuk ke HTJ untuk rawatan lanjut.

Tambah YB Chong Sin Woon, pihak polis telah mula menjalankan siasatan dan kementerian pendidikan berharap hasil siasatan dapat diumumkan secepat mungkin agar mereka yang melakukan kesalahan itu dapat hukuman yang sewajarnya.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*