Dah Kena Kutuk, Baru Nak Terhegeh-Hegeh Minta Tolong Orang

Share This:

Pakatan Harapan (PH) ini ada satu perangai, mereka rasa mereka pandai dan tidak memerluka cadangan dari orang ramai tapi apabila sesuatu yang dilaksanakan mereka gagal, baru mereka mahu dengar dan mendapatkan cadangan orang ramai.

Selepas logo yang diperkenalkan dikutuk dan dikritik di laman sosial, PH kini membuka cadangan kepada orang ramai untuk bantu merekabentuk logo pakatan itu untuk digunakan sebagai lambang rasmi pakatan pembangkang pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 nanti.

Dalam satu kenyataan hari ini, pakatan itu berkata reka bentuk baharu boleh dihantar ke alamat emel logo@pakatanharapan.my dalam bentuk “outlined vector” menggunakan Adobe Illustrator, sebelum 10 pagi, 9 Mei 2017.

“Kami ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah secara jelas memberi komen, maklumbalas, kritikan serta cadangan yang membangun,” menurut pakatan itu.

PH turut memberikan beberapa garis panduan, antaranya logo perlu mengambil kira konsep “harapan”, “demokrasi”, “keadilan”, “integriti” dan “perpaduan”.

“Sebaik mungkin, logo perlulah terdiri daripada dua warna, dan perlu disertakan versi hitam-putih untuk tujuan paparan di kertas undi,” katanya.

Semalam, mereka memuat naik 3 rekabentuk logo Pakatan Harapan oleh Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli menerima pelbagai kritikan dan sindiran tajam daripada pengguna Facebook.

Tiga logo itu disenarai pendek Majlis Presiden gabungan itu minggu lalu.

Dua daripada 3 logo itu menunjukkan grafik separa matahari dengan perkataan “Harapan” di bawahnya, masing-masing dengan latar belakang kuning dan merah.

Satu lagi logo menunjukkan gambar ibu jari menuding ke atas (thumbs up) dengan perkataan “Pakatan Harapan”.

Gabungan itu dijangka membuat keputusan dalam masa dua minggu. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*