Betapa Agungnya Cinta Mahathir Terhadap DAP

Share This:

Sejak Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad menyertai kem pembangkang, antara pemimpin utama Pakatan Harapan yang cukup akrab dengannya adalah Penasihat Agung DAP, Lim Kit Siang. Sebelum ini, kedua-dua pemimpin veteran berkenaan boleh dianggap bermusuhan dengan pelbagai serangan berlaku sepanjang perseteruan mereka.

Namun begitu, seperti yang dinyatakan oleh Tan Sri Zainuddin Maidin, Mahathir adalah binatang politik, itulah sifat sebenar Mahathir sekarang. Menerusi entri blog terbarunya, Mahathir dilihat meluahkan segala perasaannya terhadap DAP, parti yang pernah beliau labelkan sebagai parti rasis dan punca kepada perpecahan rakyat Malaysia.

Seperti sebelum ini, Mahathir kerap kali cuba mengaitkan DAP dan MCA dengan alasan, kedua-dua parti ini adalah parti yang berteraskan kaum Cina semata-mata. Cuma kali ini, Mahathir cuba untuk meneutralkan tanggapan orang ramai terhadap DAP dengan menyatakan DAP hari ini di serta oleh pelbagai kaum dan mendakwa kononnya DAP juga menghormati dan mengiktiraf Perlembagaan Persekutuan.

Lebih melucukan, Mahathir turut mendakwa, lagu parti DAP dinyanyikan dalam bahasa Melayu dan diketuai oleh Mediang Karpal Singh, bukannya Lim Kit Siang seperti yang diketahui umum. Malah, Mahathir turut mendakwa, sukar buat DAP untuk membentuk kerajaan secara bersendirian jika bersandarkan kepada jumlah kerusi Parlimen yang DAP perolehi semasa Pilihan Raya Umum ke 13 lalu.

Dahulu, Mahathir adalah individu yang telah melabelkan DAP dengan pelbagai tuduhan. Malah dahulu juga Mahathir mendakwa, Mediang Karpal Singh merupakan patung di dalam DAP dengan penguasaan Lim Kit Siang jelas menguasai parti ini. Tidak cukup dengan itu, Mahathir turut menyatakan, DAP merupakan sebuah parti ultra kiasu yang harus ditolak oleh kaum Melayu.

Hari ini segala-galanya berubah. Mungkin Mahathir tidak sedar bahawa sejak tertubuhnya DAP pada tahun 1966, Lim Kit Siang tidak pernah walau sekalipun dicabar oleh mana-mana ahli untuk jawatan tertinggi parti. Lim Kit Siang cukup bijak mencatur keadaan partinya apabila melantik Mediang Karpal Singh sebagai pemimpin tertinggi parti, walhal segala urusan parti dijalankan sendiri oleh Lim Kit Siang.

Semua ini dilakukan hanya untuk menarik sokongan golongan pengamal undang-undang terutamanya kaum Sikh dan kaum India. Bagi kaum Cina, Lim Kit Siang menjalankan propagandanya untuk melemahkan MCA dan Gerakan. Jika Mahathir mendakwa MCA dan Gerakan adalah parti berteraskan kaum Cina semata-mata, fakta ini memang tidak boleh di nafikan.

Cuma, mungkin Mahathir terlupa bahawa MCA dan Gerakan ditubuhkan bagi membolehkan tumpuan khusus diberikan oleh kedua-dua parti berkenaan bagi menjaga kebajikan kaum Cina di dalam Barisan Nasional. Konsep ini sama dengan UMNO dan MCA mahupun Gerakan tidak pernah mempertikaikan hak UMNO untuk melantik seorang Perdana Menteri dari kaum Melayu dan mengetuai Barisan Nasional.

Lain pula dengan DAP. Sejak tertubuhnya parti ini, antara perkara pokok yang diperjuangkan Lim Kit Siang melalui DAP adalah, mewujudkan Malaysia Malaysian yang disifatkan cukup liberal dan menggunakan PAP di Singapura sebagai “role model” mereka. Selama lebih 40 tahun, DAP dibarisi oleh kaum Cina dan kaum Sikh serta sedikit daripada penduduk pribumi Sabah dan Sarawak.

Cuma, sejak Pilihan Raya Umum ke 12 pada 2008, jumlah ahli DAP dari kaum Melayu dilihat agak bertambah dan ini memberi keyakinan buat Kit Siang meneruskan usahanya. Walaupun hari ini kemahuan Malaysia Malaysian DAP berjaya di sembunyikan, namun kemahuan Kit Siang mahupun Guan Eng untuk mentadbir Malaysia tidak pernah terpadam.

benar, jumlah kerusi yang ada tidak memungkinkan DAP membentuk kerajaan. Namun Mahathir cuba mengelirukan fakta bahawa, DAP mempunyai hamba suruhannya seperti PAN dan PKR serta PPBM itu sendiri. Tugas ketiga-tiga parti ini adalah memenangi seberapa banyak kerusi kaum Melayu disamping usaha DAP mengekalkan kuasanya di kawasan yang majoritinya kaum Cina.

Oleh yang demikian, DAP boleh membentuk kerajaan dengan disokong oleh hamba-hambanya. Mengenai jawatan Perdana Menteri, mungkin benar DAP menghormati Perlembagaan Negara. Namun kita harus ingat bahawa Singapura, sewaktu mula-mula merdeka dahulu turut menggariskan kaum Melayu harus menjadi Presiden pertama negara berkenaan.

Akhirnya, Yusof Ishak dilantk sebagai Presiden pertama dan ianya berkekalan selama 4 tahun sebelum jawatan berkenaan dirampas oleh Lee Kuan Yew. Helah yang sama turut boleh dilakukan DAP andai membentuk kerajaan kelak. Benar, DAP akan melantk seorang Perdana Menteri dari kaum Melayu. Mungkin individu berkenaan mampu bertahan selama sepenggal sebelum DAP meletakkan 1 nama untuk diangkat sebagai Perdana Menteri.

Bagaimana pula dengan Perlembagaan Persekutuan? Benar, memang sudah termaktub seorang lelaki dari kaum Melayu harus diangkat sebagai Perdana Menteri. Namun perlembagaan yang sama turut ada dalam perlembagaan Singapura dan hari ini, hanya anak beranak Lee sahaja yang boleh mentadbir negara berkenaan. Perlembagaan hanyalah diatas kertas dan DAP berhak menentukan hala tuju kerajaannya setelah mereka berkuasa.

Mungkin semasa Mahathir menghadiri Konvensyen DAP tahun lalu, segala urusan dilakukan dalam Bahasa Melayu. Namun, dibelakang Mahathir, termasuklah ucapan berapi perwakilannya, jika tidak menggunakan Bahasa Inggeris, mereka juga turut menggunakan bahasa Cina. Bukankah ini melambangkan betapa rasisnya DAP?

Sudahlah Mahathir. Seua orang tahu bahawa tujuan artikel yang dimuat naik oleh Mahathir menerusi blognya ini merupakan satu helah untuk Mahathir memujuk Lim Kit Siang tidak mendedahkan apa-apa berhubung skandal forexnya. Mahathir nyata menggunakan helah psikologi hanya demi mahu menyelamatkan kekayaan diri dan anak-anaknya. Ini fakta yang tidak mungkin dinafikan oleh Mahathir.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*