Bercelarunya PKR Angkara Rafizi

Share This:

Sekali imbas, jawatan yang disandang oleh Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli di dalam PKR memang cukup tinggi. Selain menjalankan tugasnya selaku Ahli Parlimen, dia juga turut menjawat jawatan Naib Presiden PKR yang mana jawatan ini cukup penting bagi melicinkan perjalanan parti.

Namun begitu, sumbangan Rafizi terhadap parti terus menjadi pertikaian ramai pihak terutamanya mereka yang berada di dalam kem Datuk Seri Azmin Ali. Ini kerana selain daripada membuat propaganda kosong yang penuh fitnah, Rafizi juga dikenali sebagai seorang ahli parti yang kerap mencetuskan perbalahan dalaman PKR.

Terbaru, anak muda “terlajak kaya” Adam Rosly menempelak cara Rafizi dalam menyatakan tentang kes yang sedang dihadapinya. Semalam, semasa mengumumkan bahawa dia bercuti sementara bagi menyelesaikan kes penggubahan wang haram yang sedang dihadapinya, Adam Rosly sempat menempelak cara Rafizi memperkatakan tentang kesnya.

Adam Rosly, dalam kenyataannya mempertikaikan saranan Rafizi kepada seluruh ahli PKR terutamanya bahagian Ampang untuk menjauhkan diri dari individu sepertinya. Adam mendakwa, Rafizi mendahului mahkamah apabila menjatuhkan hukuman terlebih dahulu sedangkan kesnya masih dibicarakan di Mahakamah.

Oleh yang demikian, Adam Rosly mempertikaikan, apa hak Rafizi menghasut semua pihak termasuk Bahagian Ampang untuk menjauhi dirinya kerana baginya, Rafizi patut bertindak secara adil dalam hal ini. Ini adalah salah satu kesinambungan kes yang melibatkan Adam Rosly setelah seorang lagi Naib Presiden parti, Nurul Izzah Anwar dipertanggungjawabkan untuk memperhalusi bentuk tindakan yang akan dikenakan terhadap Adam.

Nampaknya, perpecahan antara dua kem ini memang sudah memasuki fasa yang lebih tegang. Sudahlah kem Datin Seri Wan Azizah langsung tidak mengeluarkan sebarang kenyataan mempertahankan kerajaan pimpinan Azmin yang dilihat semakin goyah akibat putusnya hubungan PAS dan PKR, Adam Rosly yang diketahui berada di dalam kem Azmin pula melancarkan serangan terhadap kem Wan Azizah.

Perang saudara seperti ini memang tidak dapat disembunyikan lagi kerana Rafizi sendiri mempunyai hubungan yang cukup tegang dengan Azmin dan juga “jirannya”, Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Hari ini, Rafizi rela dilabelkan sebagai seorang yang cukup gemar mencetuskan masalah sesama sendiri dan apa yang diluahkan Adam Rosly ini jelas menunjukkan, permusuhan antara kedua-dua kem memang berlaku. PKR harus melihat sendiri tingkah laku Rafizi yang jelas menambah rencah dan rasa kemelut dalaman PKR yang sentiasa ada sejak 2013.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*