Apa Pilihan Yang Ada Pada Azmin Untuk Pertahankan Jawatannya?

Share This:

Sejak berakhirnya Muktamar PAS kali ke 63 di Alor Setar baru-baru ini, tumpuan kini terarah kepada kedudukan kerajaan negeri Selangor, khususnya kedudukan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali. Semuanya gara-gara usul yang dibawa oleh perwakilan PAS yang mahu PAS memutuskan tahaluf siyasi mereka dengan PKR.

Secara amnya, terdapat 13 orang ADUN PAS dalam kerajaan negeri Selangor. Impak daripada usul ini mungkin bakal menyaksikan kerajaan Selangor hari ini hanya memperolehi majoriti tipis untuk kekal memerintah. Menariknya, masih terdapat 3 orang ADUN PAS yang masih kekal sebagai Exco kerajaan negeri. Sehingga kini masih tidak dapat dipastikan kedudukan mereka sebenarnya setelah PAS berpisah dengan PKR.

Tidak perlu rasanya untuk mengulas panjang tentang beberapa kemungkinan yang bakal berlaku. Cukup sekadar untuk menjelaskan bahawa kedudukan kerajaan negeri hari ini pada angka 29 ADUN Pakatan Harapan dan 27 daripada BN, PAS dan Bebas. Apa yang ingin diperkatakan, bagaimana caranya Azmin mampu menyelamatkan kerajaan pimpinannya untuk sekurang-kurangnya sehingga Pilihan Raya Umum ke 14.

Sebenarnya, Azmin masih mempunyai beberapa jalan untuk mengekalkan jawatannya. Antara pilihan yang beliau ada adalah memujuk ADUN-ADUN Pakatan Harapan yang masih kekal berada di parti masing-masing untuk tidak beralih arah. Perkara ini perlu kerana pastinya Azmin enggan peristiwa yang berlaku di Perak dahulu berulang di Selangor.

Dalam arena politik hari ini, ahli melompat parti bukan satu perkara yang asing. Oleh yang demikian, Azmin seharusnya berhati-hati dengan perkara ini.

Cara kedua yang mungkin Azmin boleh pertimbangkan adalah meyakinkan Sidang Dewan DUN Selangor termasuk Kebawah Duli Yang Maha Mulia, Paduka Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bahawa dirinya masih mendapat kepercayaan majoriti ADUN di Selangor. Mungkin ini boleh meyakinkan Kebawah Duli Baginda Tuanku bahawa kerajaan Selangor masih mampu mendapat sokongan majoriti.

Pilihan terakhir yang ada pada Azmin adalah, membubarkan Sidang DUN Selangor bagi membolehkan Pilihan Raya Negeri Selangor diadakan, lebih awal dari Pilihan Raya Umum ke 14. Andai ini berlaku, Azmin dilihat benar-benar berada dalam keadaan yang cukup terdesak dan pada masa yang sama, Azmin turut memperjudikan masa depan kerajaan yang sedang diterajuinya.

Namun begitu, sehingga kini Azmin masih memilih untuk meneruskan perjalannya dari Surabaya ke Kaherah sebelum singgah ke Rabat dan hari ini berada di Amman, Jordan bersama-sama Exco-Exconya. Beliau langsung tidak kisah dengan apa yang berlaku. Malah beliau langsung tidak memperdulikan kedudukan kerajaan yang sedang diterajuinya.

Apapun keputusan dan perkembangan, hanya masa yang menentukan samada kerajaan Selangor akhirnya tumbang angkara keputusan Muktamar PAS atau Azmin mampu mengekalkan kerajaannya untuk sekurang-kurangnya sehingga Pilihan Raya Umum yang ke 14 kelak.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*