Mungkinkah Pertukaran Kerajaan Di Perak Berulang Lagi Di Selangor?

Share This:

Beberapa hari yang lalu, Muktamar PAS kali ke 63 menyerlahkan satu kejutan yang tidak disangka apabila sebulat suara meluluskan usul memutuskan tahaluf siyasi mereka dengan PKR. Alasan yang dikemukakan adalah, PAS enggan lagi menjadi “hamba suruhan” pihak-pihak yang berkepentingan demi kelangsungan politik.

Apa yang menarik untuk disaksikan adalah mungkinkah Datuk Seri Azmin Ali selaku Menteri Besar Selangor terpaksa memecat Exconya dari PAS hanya semata-mata reaksi balas terhadap keputusan Muktamar PAS baru-baru ini? Paling utama, mungkinkah apa yang berlaku di DUN Perak pada 2009 bakal berlaku di Selangor?

Siapa dapat melupakan bagaimana 3 orang ADUN di Perak mengambil keputusan untuk keluar dari Pakatan Rakyat dan seterusnya bertindak sebagai ADUN Bebas pro Barisan Nasional sehingga menyaksikan Datuk Seri Nizar Jamaluddin terpaksa merelakan tampuk pemerintahan negeri Perak beralih tangan kepada Barisan Nasional.

Melihat akan sejarah ini, apa sahaja mungkin akan berlaku di Selangor. Pastinya, ADUN-ADUN PAS di Selangor akan akur kepada keputusan pucuk pimpinan PAS dan seterusnya memilih untuk tidak lagi bersama-sama Azmin dan Pakatan Harapan menerajui Selangor. Benar, secara matematiknya, Pakatan Harapan masih kekal menguasai Selangor. Namun apa sahaja boleh berlaku di dalam politik.

Lihat sahaja apa yang berlaku di Perak pada 2009. Jika tidak kerana 3 orang ADUN beralih arah, tidak mungkin kerajaan Pakatan Rakyat di Perak pada ketika runtuh. Begitu juga di Selangor kerana jika ADUN-ADUN PAS ini akur kepada keputusan Muktamar, 13 ADUN ini akan tersisih dari kerajaan negeri. Ini menjadikan gabungan ADUN dari BN dan PAS akan berjumlah 25 orang.

Di Selangor hari ini, terdapat dua orang ADUN yang secara amnya berdiri sebagai ADUN Bebas. Mereka adalah bekas Menteri Besar Selangor merangkap ADUN Pelabuhan Klang, Tan Sri Khalid Ibrahim dan ADUN Teluk Datok dari DAP, Loh Chee Heng yang mana masing-masing telah dipecat dari PKR dan juga DAP. Ini menjadikan jumlah pembangkang di Selangor seramai 27 orang dengan 29 orang adalah dari Pakatan Harapan.

Dengan perbezaan 2 orang ADUN di Selangor, kedudukan Azmin selaku Menteri Besar dan kerajaan Pakatan Harapan di Selangor nyata cukup genting. Andai kata 3 orang ADUN dari Pakatan Harapan memilih untuk bersama-sama PAS, BN dan ADUN Bebas, andai diizinkan oleh Paduka Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, maka tumbanglah kerajaan Pakatan Harapan yang mentadbir Selangor selama 9 tahun.

Inilah senario yang mungkin sahaja akan berlaku akibat daripada keputusan berani Muktamar PAS yang memutuskan semua hubungan mereka dengan PKR. Mungkin bagi beberapa orang Exco mahupun pemimpin Pakatan Harapan, mereka cukup yakin bahawa mereka mampu mengekalkan kuasa di Selangor. Namun usah dilupa apa yang berlaku di Perak di mana sejarah mungkin akan berulang semula di Selangor.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*