Mahathir Lebih Banyak Bawa Bencana Dari Kebaikan

Share This:

Satu ketika dahulu, namanya cukup gah disebut oleh masyarakat dunia. Bagi pengagumnya, beliau merupakan satu ikon yang mempunyai sentuhan ajaib yang boleh mempengaruhi pelbagai aspek samada politik mahupun ekonomi. Beliau juga adalah seorang Perdana Menteri yang paling lama memerintah di Malaysia. Beliau yang dimaksudkan adalah Pengerusi Parti Pribumi Bersaru Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Semua itu merupakan satu kisah yang telah pun tercatat dalam buku sejarah dan tiada apa yang boleh mengubahnya. Di sebalik simbol kegagahannya sewaktu beliau mentadbir Malaysia, hari ini, nama Mahathir tidak lebih dari sekadar pembawa bencana di setiap apa yang disentuh olehnya. Seolah-olah sudah hilang sentuhan magis, segala perancangannya untuk menjatuhkan kerajaan kini lebih dibayangi dengan kegagalan.

Beliau mula menghentam kerajaan sewaktu masih memegang kad keahlian UMNO bernombor 0001. Kemudian beliau bertindak menggerakkan satu usaha yang dipanggil “Selamatkan Malaysia” yang mahu mengumpul sejuta tandatangan rakyat Malaysia sebagai tanda penolakan terhadap pentadbiran Datuk Seri Mohd Najib.

Sebaik sahaja meninggalkan UMNO beliau menubuhkan PPBM bersama-sama orang kanannya, Tan Sri Muhyiddin Yasin dengan tujuan yang sama. Kemudian, beliau mula cuba menjernihkan hubungannya dengan Datuk Seri Anwar, Lim Kit Siang dan Mat Sabu hanya semata-mata mahu membawa PPBM kedalam Pakatan Harapan. Kemudian, apabila berjaya, beliau cuba menjadi “tuan besar” dalam Pakatan Harapan.

Bertitik tolak dari sinilah, satu persatu masalah menimpa Pakatan Harapan. Bermula dengan perasaan kurang senang ahli DAP terhadap hubungan akrab antara Lim Kit Siang dan Mahathir sehingga ahli DAP Melaka keluar dari parti, tertubuhnya dua kem pro Anwar dan pro Mahathir di dalam PKR sehinggalah kepada keputusan PAS memutuskan hubungan dengan PKR, Pakatan Harapan tidak lagi seutuh sebelum ini.

Sepanjang penyertaan PPBM dalam Pakatan Harapan, banyak cadangan radikal dikemukakan Mahathir antaranya membentuk satu pakatan berdaftar mirip BN, perlantikan ketua bagi Pakatan Harapan dan seterusnya calon Perdana Menteri dan banyak lagi. Namun, tiada satu pun cadangan ini mampu direalisasikan melainkan pencalonan Lim Kit Siang sebagai calon Timbalan Perdana Menteri.

Semua ini menyerlahkan bahawa Pakatan Harapan sebenarnya langsung tidak sepakat dalam banyak perkara. Lebih melucukan, semua yang disentuh Mahathir sejak beliau aktif kembali di dalam politik, lebih membawa kepada kemusnahan. Lihat sahaja bagaimana parti yang di pengerusikannya sendiri turut tidak terlepas dari bencana dan kehancuran.

Bukan satu rahsia bahawa PPBM hari ini telah kehilangan lebih 1,600 orang apabila mereka bertindak meninggalkan parti. Malah, mereka yang masih kekal setia dengan PPBM juga tidak terlepas dari persengketaan. Presiden partinya sendiri turut hilang dari radar untuk dua bulan berturut-turut. Lebih mengharukan, Mahathir sendiri mengusir ahlinya yang tidak sehaluan dengan pendirian Mahathir.

Mungkin ada yang tidak perasan bahawa Pakatan Harapan hari ini lebih banyak mendiamkan diri sepanjang bulan lepas. Satu persatu masalah mereka terdedah kepada rakyat Malaysia sehinggakan mereka sendiri seakan-akan lemas dengan masalah yang menimpa mereka. Mungkin mereka perlu melihat semula di mana punca masalah-masalah ini. Bukankah sejak Mahathir menyertai Pakatan Harapan, semua masalah itu bermula?

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*