Khabar Kematian Pengganas Wanndy Belum Disahkan Lagi- Noor Rashid

Share This:

Baru-baru ini tersebar berita yang mengatakan Muhammad Wanndy atau turut dikenali sebagai Abu Hamzah al-Fateh dipercayai ketua militan Daish Asia Tenggara telah meninggal dunia.

Memetik laporan Bernama, Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim berkata pihaknya kini masih lagi memantau kesahihan berita berkenaan yang mendakwa pengganas warga Malaysia itu telah terkorban dalam satu serangan baru-baru ini.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Majlis Serah Tugas Ketua Polis Perak Datuk Seri Abd Rahim Hanafi kepada Timbalannya Datuk Hasnan Hassan di Ipoh kelmarin.

“Baru-baru ini kita dapat berita bahawa Wanndy telah meninggal dunia, iaitu terbunuh dalam satu serangan di Syria. Tapi hingga hari ini kita belum dapat pengesahan. Kita sedang memantau.”

“Mungkin kita dapat sahkan berita ini (iaitu) kita akan buat satu kenyataan khas kalau betul berita ini. Rasanya, ia berita baik dalam usaha kita memerangi keganasan,” ujar Noor Rashid.

Pada 29 April lalu, isteri Muhammad Wanndy, Nor Mahmudah Ahmad, 28, memuat naik status di laman Facebook membayangkan bahawa suaminya itu telah terbunuh dalam serangan menggunakan dron di Ma’dan, Syria

Bagaimanapun terdapat sumber yang mengatakan Muhammad Wanndy sebenarnya bertindak berpura-pura mati untuk mengelak dirinya daripada dikesan oleh musuh dalaman yang ingin membunuhnya berikutan dia dikatakan telah menyalahgunakan dana Kumpulan Militan IS

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*