Kerajaan Putuskan Rawatan Terapi Ozon Haram Dan Berbahaya

Share This:

Kerajaan telah membuat keputusan bahawa rawatan oksigen atau dikenali sebagai terapi ozon adalah haram kerana ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih teruk termasuk boleh menyebabkan penggunanya mati.

Kementerian Kesihatan mendapati dalam penilaian mereka mendapat rawatan berkenaan tidak mendapat faedah tetapi ia membahayakan nyawa pengguna, memetik laporan akhbar Berita Harian (BH).

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam berkata pengusaha yang tidak mengambil tindakan menarik balik dan menghentikan rawatan itu menjelang 1 Julai nanti boleh dikenakan denda RM200,000.

Pembuat, pengimport, pengedar dan penyedia mesin juga boleh dihukum penjara tiga tahun, atau kedua-duanya, jika enggan mematuhi larangan itu.

Kelengkapan rawatan termasuk mesin juga tidak didaftarkan dengan pihak berkuasa negara ini, kata beliau.

Pengguna rawatan tersebut, yang didakwa melambatkan penuaan dan meningkatkan tenaga, mengalami risiko pendarahan kerana menggunakan kimia heparin.

“Selain itu, mereka juga akan mengalami embolism atau penyekatan salur darah oleh gelembung udara, jangkitan kuman dari alatan yang tidak disteril serta hilang upaya kekal akibat kegagalan organ seperti buah pinggang,” katanya.

Tidak benar dakwaan rawatan itu boleh melambatkan penuaan, memberi tenaga dan memutihkan kulit, kata menteri itu lagi. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*