Harga Minyak Turun Lagi Untuk Minggu Kedua Berturut-Turut

Share This:

Keputusan kerajaan yang menentukan sendiri harga pasaran petrol dan diesel negara nampaknya semakin hari semakin diterima oleh orang ramai. Sejak dikuatkuasakan pada 1 April yang lalu, harga pasaran minyak ditentukan secara mingguan dan bukannya bulanan seperti sebelum ini.

Sejak ianya dikuatkuasakan, harga minyak tertinggi dicatatkan adalah RM 2.27 sen seliter bagi RON 95. Ini menampakkan bahawa langkah kerajaan ini tepat dengan kenaikan yang tidak begitu membebankan dan sesuai dengan keadaan harga minyak semasa.

Bagi minggu ini pula, bermula 4 Mei ini, harga minyak bagi RON 95 ditetapkan pada RM 2.11, turun sebanyak RM 0.10 berbanding minggu lalu. Bagi RON 97 pula, penurunan sebanyak RM 0.10 turut dicatatkan dengan harga terkini adalah RM 2.39 seliter. Manakala bagi minyak diesel Euro 2M pula, harga terkini adalah RM 2.08 iaitu penurunan sebanyak RM 0.06 sen.

Bagi harga diesel Euro 5 pula, harga terkini adalah RM 2.18, penurunan sebanyak RM 0.06 sen. Harga ini diguna pakai untuk tempoh 4 Mei 2017 sehingga 10 Mei 2017.

Pada minggu lalu, harga pasaran minyak petrol dan diesel turut mengalami penurunan. Dengan pengumuman terbaru ini, ianya telah mencatat penurunan untuk mingu kedua berturut-turut dan ini adalah harga terendah pasaran minyak petrol dan diesel sejak penetapan harga yang dilakukan sendiri oleh kerajaan di laksanakan pada bulan lalu.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*