Azmin Hampir Tumbang, Rafizi Sibuk Promosi Logo

Share This:

Senario politik di Selangor sebenarnya agak menarik. Manakan tidak, disaat kerajaan negeri yang dikuasai oleh Barisan Nasional sibuk mengutamakan keperluan rakyat, kerajaan pimpinan Datuk Seri Azmin Ali begitu sibuk berpolitik sehinggakan mereka sudah tidak dapat membezakan yang mana satu kawan dan mana satu lawan.

Lihat sahaja bagaimana konflik dalaman kerajaan negeri Selangor ini berlaku. Di dalam PKR, Azmin Ali dikenali sebagai ketua pro Mahathir yang enggan lagi meletakkan nama Datuk Seri Anwar sebagai calon tunggal PKR untuk diangkat sebagai calon Perdana Menteri. Beliau dilihat seringkali bertelagah dengan kem yang diketuai oleh Datin Seri Wan Azizah dalam banyak perkara tentang dasar-dasar parti.

Di dalam kem Wan Azizah, Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli dilihat sering kali mengganggu urusan pentadbiran Azmin. Sehinggakan pernah satu ketika, Rafizi Ramli membawa bukti salah laku kerajaan negeri Selangor ke SPRM. Dalam laporan berkenaan, Rafizi mendakwa, kerajaan pimpinan Azmin meminta rasuah seks dan wang dari orang ramai yang ingin berurusan dengan kerajaan negeri.

Bertitik tolak dari sinilah perseteruan Azmin yang turut disokong oleh Zuraida Kamaruddin dengan Rafizi Ramli berlaku. Perseteruan antara mereka seolah-olah tidak akan mungkin tamat. Mungkin juga tindakan Rafizi ini sebagai satu tindakan membalas dendam terhadap Azmin berikutan tiadanya penghargaan diberikan kepadanya atas usahanya menggerakkan “Langkah Kajang”, tiga tahun yang lalu.

Hari ini, disaat kerajaan Selangor pimpinan Azmin Ali goyah angkara keputusan PAS yang memutuskan hubungannya dengan PKR, Rafizi pula sibuk menjaja logo untuk Pakatan Harapan. Kononnya, logo berkenaan akan digunakan oleh gabungan rasmi Pakatan Harapan sebaik sahaja diluluskan oleh R.O.S kelak.

Apa yang menariknya, sebaik sahaja Rafizi memuat naik logo berkenaan di laman sosial miliknya, tiada satupun yang memuji akan logo berkenaan. Sebaliknya, logo yang didakwa bukan ciptaannya itu mendapat kecaman netizen. Majoriti menganggap, logo berkenaan langsung tidak mencerminkan masa hadapan rakyat andai Pakatan Harapan mentadbir kelak.

Agak melucukan apabila Rafizi seolah-olah pasrah dengan kecaman berkenaan. Namun begitu, dalam satu kenyataannya di Sungai Besi hari ini, Rafizi langsung tidak berbicara tentang masalah yang sedang dihadapi oleh kerajaan Selangor. Dia lebih berminat membicarakan tentang logo ala-ala kanak-kanak pra persekolahan dari meredakan separang spekulasi yang timbul di dalam kerajaan negeri Selangor.

Nampaknya, kem Wan Azizah seolah-olah meraikan detik kejatuhan kerajaan yang diketuai oleh Azmin di Selangor. Boleh dikatakan, tidak ada seorang pun wakil dari PKR dari kem Wan Azizah cuba meredakan suasana yang menghuru harakan kerajaan negeri ini. Jika ada pun, suara mereka datang dari DAP dan kem Azmin sendiri.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*