Ubah Suai Basikal ‘Jempol’, 15 Remaja Disaman

Share This:

Beberapa hari yang lepas, seramai 13 remaja dipercayai di bawah umur yang berusia kira-kira 11 hingga 15 tahun telah ditahan oleh pihak polis kerana dikatakan telah mengubah suai 15 basikal ‘Jempol’ yang turut disita polis.

Mereka dipercayai telah menunggang basikal dalam keadaan yang berbahaya di Jalan Denai, Taman Bukit Jaya, Ulu Tiram.

Polis menahan menahan dan menyita 15 basikal Jempol dalam serbuan di Jalan Denai 44, Taman Bukit Daya, 4.40 petang semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Superintendan M Kumar berkata, bertindak atas maklumat orang ramai sepasukan polis menjalankan siasatan di lokasi dan menemui sekumpulan kanak-kanak dan remaja berusia 11 hingga 15 tahun berlumba basikal lajak di kawasan berbukit itu.

“Hasil siasatan, kami dapati 15 basikal yang digunakan semuanya diubah suai dengan tidak mempunyai brek dan membahayakan penungang serta pengguna jalan raya lain.

“Berikutan itu, kami menyita semua basikal dan menahan remaja berkenaan mengikut Seksyen 112 (3) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan siasatan lanjut dijalankan mengikut peraturan 42(1)(a) LN 166/59 kaedah-kaedah lalulintas 1959 kerana mengubahsuai basikal (tiada brek dan loceng).

“Kami juga mengeluarkan saman mengikut peraturan sama dimana jika sabit kesalahan seseorang itu boleh didenda maksimum RM2,000 atau penjara maksimum 6 bulan” katanya dalam kenyataan sebentar tadi.

Kumpulan berbasikal ‘Jempol’ ini dikatakan masih lagi melakukan aktiviti ini dan juga degil biarpun sebelum ini telah berlaku insiden yang mengakibat kematian lapan nyawa di Lingkaran Dalam.

Melalui tangkapan dan rampasan itu, polis mendapati salah seorang daripada mereka tidak bersekolah dan kesemua mereka dibawa ke Balai Polis Pelangi Indah untuk memberi keterangan dan siasatan.

Bagaimanapun, mereka semua kemudiannya dibebaskan dan diserahkan semua kepada ibu bapa serta ahli keluarga selepas siasatan dilakukan, katanya.

Sementara itu, netizen berpendapat memang benar apa yang mereka lakukan itu salah tetapi tidak perlulah sampai menyaman mereka. Apabila di dari sudut yang lain, mereka pakar dalam ubah suai.Mereka ubah basikal tidak perlu kayuh. Pada umur mereka masih muda tapi sudah mahir dalam bidang seperti ini.

“Anak2 yg cerdik macam ni… yg kreatif mcm ni dan pandai mengubah sesuatu. Klu diambik…diasahkn bakat dia lagi. Boleh mengharumkan negara klu dia boleh cipta sesuatu yg lain dr yg lain. Dan dapat membantu keluarga dan persekolahan mereka… (kalau kat luar negara lah. Malaysia ada tak…kat mana ya)” kata Nur Fitri Damia di laman Facebooknya.

-pru14.tv-

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*