ROS Dan KDN Mesti Siasat Parti Politik Dan Individu Yang Langgar Rukun Negara Dan Perlembagaan Malaysia

Share This:

Perlanggaran terhadap Perlembagaan Negara telah lama dilakukan oleh banyak pihak dan juga NGO serta beberapa parti politik dalam Negara ini terutamanya pembangkang yang diketuai DAP.

Namun sebagai sebuah Negara yang berdaulat yang menjunjungi tinggi Perlembagaan Negara dan rukun Negara seharusnya pihak atau kementerian atau agensi kerajaan yang terbabit melihat perlanggaran Perlembagaan ini sesuatu kesalahan yang amat berat.

Tetapi atas kepentingan jawatan dan kedudukan dalam politik banyak pihak yang seharusnya  bertindak atas hal ini terus memejamkan mata dan beranggapan bahawa kesalahan yang dilakukan keatas perlembagaan Negara ini sesuatu yang boleh diabaikan.

Hasil tindakan tersebut banyak dikalangan rakyat terus melakukan  pengkhianatan terhadap teras Negara ini dengan sewenangnya tanpa dihukum dan dijadikan pengajaran bahawa itu adalah satu tindakan yang mengugat kestabilan hidup berbilang kaum dalam Negara ini.

Rukun Negara  dikhianati oleh ahli politik yang tidak bertanggungjawab dan terus melakukan tanpa disiasat. Hasilnya rakyat sudah tidak menjunjungi  perlembagaan dan Rukun Negara yang menjadi arah tuju perjalanan kehidupan dalam Negara ini.

Oleh yang demikian Pendaftar Pertubuhan (ROS) , Kementerian Dalam Negeri seharusnya mengkaji status semua parti politik di negara ini serta menyiasat individu yang melakukan perlanggaran Perlembagaan dsan Rukun Negara ini.

Setiap perbuatan dan aktiviti yang dijalankan oleh mana mana pihak hendak lah dipantau dan diambil tindakan jika ianya telah melanggar Perlembagaan dan Rukun Negara dan seterusnya , adakah parti-parti berkenaan mengikut jalur undang-undang yang ditetapkan Perlembagaan Malaysia.

Tidak perlu bagi kita untuk menyebut nama parti berkenaan, Jika ditanya  rakyat dalam Negara ini, rata-rata diantara mereka amat gusar dengan apa yang berlaku sekarang yang mana  ada diantara pihak yang berkepentingan sedang dan telah melakukannya. Ramai diantara rakyat menyarankan siasatan seharusnya dilakukan bagi memastikan tiada parti politik di negara ini melanggar batas sempadan undang-undang serta Perlembagaan Persekutuan.

Sebagai langkah awalnya , pihak pendaftar pertubuhan seharusnya peka dalam hal ini dan bukan memejamkan mata untuk mengelakan diri dari berkerja lebih masa untuk melakukan siasatan.

Rakyat sudah lama  memohon kepada  ROS, Pendaftar Pertubuhan membuat satu siasatan dan kajian terhadap parti-parti lain dan seterusnya mengemukakan agar satu siasatan dilakukan. Adakah mereka  ini atau parti parti ini menghormati Perlembagaan? Ikut peraturan Perlembagaan atau tidak?

Sebagai contoh yang paling jelas, Islam adalah Agama Persekutuan. Mereka hormat atau tidak? Raja Berpelembagaan. Adakah  mereka menghormatinya  atau tidak? Begitu juga dengan Bahasa Melayu, bahasa rasmi kebangsaan.

Begitu juga dengan Hak Bumiputera, Melayu, Jawa, Bugis, penduduk asal Semenanjung dan Bumiputera Sabah dan Sarawak yang ada hak istimewa yang perlu dihormati mengikut Perlembagaan, adakah sebilangan besar parti parti berkenaan serta individu menghormatinya?

Jangan kerana sayangkan jawatan dan status kedudukan yang disandang , penjawat yang bertanggungjawab terus memperjudikan kedaulatan negara  yang mana termaktub didalam Rukun Negara dan Perlembagaan.

Tindakan yang lambat akan mendatangkan nasib dan natijah yang buruk kepada rakyat yang berbilang kaum dalam Negara ini. Bumiputera yang berbagai etnik hanya ada Malaysia sebagai Negara yang dijunjung.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*