Percepatkan Putus Hubungan PAS Dan PKR

Share This:

Ramai orang kini mahu PAS mempercepatkan langkah memutuskan hubungan mereka dengan PKR selepas usul itu diterima sebulat suara oleh para perwakilan pada Muktamar Tahunan PAS ke-63 yang melabuhkan tirainya semalam di Kota Sarang Semut, Alor Setar, Kedah.

Para perwakilan juga cukup bersemangat dan hangat ketika usul Tahaluf Siyasi itu dibentangkan oleh wakil Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) Zulkifli Ismail.

Sejarah menunjukkan PAS pernah menjalinkan kerjasama dengan pelbagai pihak sepanjang tempoh perjuangan PAS mematuhi beberapa syarat yang ditetapkan oleh Majlis Syura Ulamak PAS.

Antaranya ialah Tahaluf mesti dijalankan sebagai wasilah untuk menegakkan Islam, memperkukuhkan umat Islam serta membuka ruang untuk pelaksanaan Islam. Ia juga mesti memastikan dasar-dasar dalam Islam dipertahankan serta Tahaluf perlu dijadikan sebagai ruang untuk menyampaikan dakwah.

Dalam soal hubungan PAS dan PKR, dikatakan banyak syarat dan peraturan sudah dilanggar dan yang paling teruk ialah PKR menyokong calon PAN yang melawan PAS dalam dua Pilihan Raya Kecil (PRK) di Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

Paling terbaru, PKR dilihat gagal membantu dan menyokong PAS dalam usaha memperkasakan Mahkamah Syariah melalui pindaan Akta 355 tetapi PKR kelihatan bersama DAP begitu bersungguh-sungguh menentang pindaan itu khususnya melalui Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli.

Hubungan Tahaluf Siyasi PAS-PKR semakin keruh apabila pimpinan PKR membuat kenyataan-kenyataan secara terbuka dengan jelas memperlihatkan keceluparan dan kebiadapan mereka terhadap PAS, sekaligus tindakan mereka yang tidak menunjukkan setiakawan terhadap rakan tahaluf.

Seluruh perwakilan muktamar sebulat suara menyambut usul putus Tahaluf Siyasi PAS-PKR.

Justeru, Ustaz Zulkifli Ismail mewakili Dewan Ulamak dengan tegasnya bekata hal tersebut akan diserahkan sepenuhnya kepada Majlis Syura Ulamak sebagai tindakan akhir.

“Kami mengusulkan supaya Tahaluf Siyasi antara PAS dan PKR diputuskan tertakluk kepada keputusan Majlis Syura Ulamak menurut peruntukan perlembagaan PAS,” tegas beliau.

Dewan muktamar terus bergema dengan laungan takbir sejurus kenyataan tegas itu dibuat.

Untuk itu, Majlis Syura Ulama PAS akan bertemu dalam mesyuarat dalam tempoh kira-kira dua minggu untuk memperkatakan tentang usul itu.

“Belum ada tarikh lagi, tapi ia akan diadakan dalam masa seminggu dua ini sebab kita pun baru habis muktamar,” kata Setiausaha Majlis Syura Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh, dipetik laporan portal Malaysiakini. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*