PAS Kata Mereka Amal Budaya Politik Matang Dan Sejahtera

Share This:

PAS mendakwa mereka sebenarnya selama ini mengamalkan budaya politik yang matang dan sejahtera mengikut apa yang diajarkan dalam Islam, demikian kata Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam ucapan penggulungan melabuhkan tirai Muktamar Tahunan PAS ke-63.

Contoh politik gaya Rasulullah SAW selepas Perjanjian Hudaibiyah diambil oleh beliau dalam ucapan berkenaan dan menurutnya ia menjadi asas budaya politik seperti itu sehingga ke hari ini.

“Budaya matang yang ditunjukkan Rasulullah s.a.w. selepas Perjanjian Hudaibiyah menjadi asas kepada prinsip BPMS yang dibawa PAS pada hari ini.

“Tertubuhnya Dewan Himpunan Penyokong PAS Pusat (DHPP) adalah antara bukti kepada berjayanya budaya politik matang dan sejahtera yang telah diaplikasikan PAS sejak sekian lama,” katanya ketika berucap di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, Alor Setar, semalam.

Abdul Hadi mengatakan bahawa Islam menerapkan kepada umatnya nilai menjaga hal-hal sensitif dalam agama sambil memetik sepotong ayat Al-Quran.

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas dengan ketiadaan pengetahuan.

“Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka, lalu Ia menerangkan kepada mereka apa yang mereka telah lakukan,” katanya.

Sikap hormat menghormati antara satu sama lain adalah penting dalam menjadikan negara lebih stabil untuk memastikan keharmonian negara terus kekal.

Orang ramai sudah sedia maklum akan kegemaran Abdul Hadi menyampaikan ucapannya menggunakan analogi dan kisah sirah tertentu untuk menyampaikan mesej serta amanat kepada para perwakilan yang hadir pada muktamar kali ini.

Beliau mengambil contoh kisah Talut bersama tentera dan Perang Uhud kepada perwakilan dengan mesej supaya pengajaran di dalamnya dapat dihayati dengan sungguh-sungguh.

Surah yang memaparkan kisah Talut dipetik oleh beliau yang menceritakan arahan diberikan kepada tenteranya jangan minum air sungai.

“Talut menyediakan 80,000 bala tentera. Hanya 4,000 sahaja yang istiqamah, sementara yang lain makan dedak.

“Hasil daripada ketaatan ini walaupun bilangan tentera hanya berbaki 4,000, Talut dan tenteranya memperoleh kemenangan,” kata beliau.

Berkenaan sejarah Perang Uhud pula, Abdul Hadi menceritakan apa yang berlaku kepada tentera yang berperang di bawah pimpinan Rasulullah Nabi Muhammad SAW dan para sahabat-sahabat.

Meneruskan ucapan, Tuan Guru juga menyingkap kembali sirah perperangan Uhud yang dilalui Nabi Muhammad s.a.w. dan para sahabat.

“Tentera disediakan seramai 1,000 orang itu tetapi pada pertengahan perjalanan, berbaki 700 orang yang betul-betul ikhlas telah menemui kemenangan pada pusingan awal.

“Walaupun peristiwa Uhud dikurniakan kemenangan, maka Allah memberikan pengajaran supaya kita istiqamah. Menang atau kalah,” terang beliau. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*