Fatwa Memutuskan GST Hukumnya Harus

Share This:

Kerajaan mengambil kira fatwa dikeluarkan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia sebelum melaksanakan cukai barang dan perkhidmatan (GST), kira-kira tiga tahun lalu.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sentiasa merujuk fatwa dikeluarkan jawatankuasa tersebut sebelum membuat keputusan apa-apa dasar.

“Begitu juga dengan GST, kerajaan merujuk kepada jawatankuasa tersebut yang mengeluarkan fatwa (mengenai GST) pada tahun 2014,” katanya ketika ditemui selepas pelancaran buku kompilasi ‘Mimpi Dalam Realiti’ Bersama Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) di gerai jualan Karangkraf di Dewan Tun Dr Ismail, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini.

Ditanya mengenai kenyataan pemimpin Pas yang mengatakan jawatankuasa tersebut tersilap mengeluarkan fatwa mengenai GST, Asyraf menyanggah kenyataan tersebut.

Ini kerana katanya, jawatankuasa itu telah mengambil kira pelbagai aspek, dari sudut kebaikan dan keburukan sebelum mengeluarkan sesebuah fatwa.

“Sesebuah fatwa akan dikeluarkan secara kolektif dan bukannya bersifat individu. Perbincangan mengenai GST ini mengambil kira pelbagai pandangan, termasuk daripada pakar kewangan,” katanya.

Asyraf turut merujuk zaman Umar Al-Khattab yang memperkenalkan sistem kharaj (sistem percukaian Islam), yang pada mulanya ditentang oleh sahabatnya.

“Namun setelah diberi penerangan oleh Umar, mereka menerima penjelasannya bahawa kharaj digunakan untuk membayar gaji pekerja kerajaan dan membina infrastruktur untuk rakyat seperti jalan, sistem saliran air, pembangunan dan sebagainya,” katanya.

Justeru itu, Asyraf meminta semua pihak menghormati fatwa yang sudah diputuskan oleh jawatankuasa tersebut berhubung pelaksanaan GST.

“Ini kerana dalam prinsip Islam, sebarang fatwa yang diputuskan oleh mufti atau hakim yang dipilih oleh Ulul Amri atau pemerintah mengangkat segala perselisihan di kalangan orang awam. Malah menghormati institusi yang berautoriti mengeluarkan fatwa akan mengelakkan kekeliruan dan kecamukan dalam masyarakat,” katanya.

– SH

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*