Berpegang Senapang & Pisau, Anak Militan IS Berumur 8 Tahun Buat Ugutan Bunuh

Share This:

Baru-baru ini, terdapat video yang menunjukkan seorang anak lelaki militan IS berusia lapan tahun dirakam membuat kenyataan berbaur ancaman ketika ditanya “Bagaimana anda membunuh rakyat Australia?

Memetik laporan Sunday Telegraph, kanak-kanak di dalam rakaman itu dikenali Humzeh, didakwa sebagai anak bongsu Khaled Sharrouf yang menjadi warganegara Australia pertama dilucutkan kerakyatannya mengikut undang-undang anti pengganas.

Menurut video yang diperoleh Pasukan Bersama Anti Keganasan New South Wales (JCTT), anak Sharrouf itu kelihatan kepalanya diikat dengan kain bertulisan IS, memakai jaket pengebom berani mati, memegang dua senapang dan sebilah pisau.

“asukan Bersama Anti Keganasan New South Wales (JCTT) sedia maklum tentang video tersebut yang dipercayai dirakam di negara Timur Tengah dengan menggambarkan ancaman kecil di bawah nama IS.”

Paparan video juga memperlihatkan Humzeh menyuarakan keagungan dan kehebatan ideologi keganasan yang diamalkan oleh Kumpulan Militan IS selama ini.

Kemudian kelihatan juga Humzeh yang berpegang senapang dan pistol di kedua belah tangannya itu sambil menjelaskan kepada ayahnya Khaled Sharrouf cara macam mana menggunakannya.

Kini pihak polis Australia sedang menjalankan siasatan terperinci terhadap isi kandungan video itu.

Biarpun tiada ancaman khas setakat ini, namun tahap ancaman keganasan terhadap negara kekal pada tahap mungkin terjadi.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*