Sultan Terengganu Bakal Sertai Sukan SEA Sebagai Atlet Malaysia

Share This:

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan me­nyertai kontinjen negara ke Sukan SEA Ke-29 Kuala Lumpur dengan mengambil bahagian dalam sukan ekuestrian.

Ia melibatkan acara endurance yang akan diadakan di Terengganu International Park, Lembah Bidong, kira-kira 50 kilometer dari ibu negeri Kuala Terengganu pada temasya yang berlangsung dari 19 hingga 30 Ogos ini.

Naib Presiden Persatuan Ekuestrian Malaysia (EAM), Mohamad Din Mat ketika mengesahkan perkara itu berkata Sultan Mizan berada dalam skuad negara kali ini kerana baginda merupakan atlet disenarai dalam ranking dunia.

Mohamad Din berkata, Sultan Mizan adalah antara empat ekuesterian terbaik negara yang berada dalam ranking dunia Persekutuan Ekuestrian Antarabangsa (FEI) dan baginda turut berminat menyertai Sukan SEA kali ini.

“Baginda ada memaklumkan minat untuk menyertai skuad negara jika dipilih nanti,” katanya. Sultan Mizan malah pernah menyertai Kejohanan Endurance Dunia pada 2008 lalu di kawasan Lembah Bidong di Setiu, Terengganu.

Mohamad Din berkata, EAM telah mengadakan lima pusi­ngan kelayakan dan pusingan terakhir akan diadakan pada 11 hingga 14 Mei ini Lembah Bidong untuk memilih 12 atlet bagi menjalani latihan pusat ke Sukan SEA.

Mengenai sasaran ujarnya, berdasarkan rekod cemerlang skuad negara di Sukan SEA terdahulu, beliau yakin acara endurance mampu meraih satu pingat emas apabila berkelebihan beraksi di hadapan penyokong tempatan nanti.

Sekiranya melihat rekod sebelum ini, skuad berkuda negara pernah meraih dua pingat emas di Sukan SEA Myanmar pada 2013 dan pencapaian yang sama pada 2001 ketika Malaysia menjadi tuan rumah.

-pru14.tv-

Comments

comments

One thought on “Sultan Terengganu Bakal Sertai Sukan SEA Sebagai Atlet Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*