Kes Bunuh Krisis Utama Di Pulau Pinang

Sejak dahulu  ramai rakyat bercakap tentang gejala samseng dan kongsi gelap yang amat berleluasa di Pulau Pinang.  Banyak kejadian yang berlaku seolah-olah tiada kekangan langsung dari pihak berkuasa.

Menurut sumber di Pulau Pinang , rakyat kaum lain berada didalam ketakutan untuk bebas bergerak kemana-mana dan  banyak kejadian diluar jangkaan berlaku semenjak DAP memerintah di Pulau Pinang.

Sikap keras kepala dan memukul sesiapa sahaja  yang melarang atau menegur  pihak yang melakukan kesalahan sudah pastinya  akan menerima natijah dari  tindakan tersebut. DAP sememangnya terkenal dengan sikap tidak mahu mematuhi apa juga perundangan yang ditetapkan.

Bangsa chauvanis ini sememangnya dikenali sebagai satu bangsa yang amat degil, tidak mematuhi undang-undang dan dianggap satu bangsa  perosak dimana sahaja mereka berada. Tidak hairan lah  bagaimana Negara China sendiri tidak mahu menerima mereka kembali atas sikap mementingkan diri  mereka ini.

Sebagaimana biasa apa bila berlakunya jenayah, maka pihak parti DAP akan terus menuding jari kepada pihak keselamatan  sebagaimana berlakunya kes bunuh diri di  Jambatan Pulau Pinang  tidak lama dahulu.

Dasar lepas tangan yang menjadi amalan DAP telah dinyatakan secara jelas bagaimana  mereka telah menyalahkan pihak keselamatan dalam hal-hal jenayah yang berlaku. Tetapi bila kita fikirkan sedalamnya  kenapa perkara ini berleluasa semasa DAP memerintah Pulau Pinang?

Pernah satu ketika dahulu bagaimana cadangan daripada DAP dan sekutu mereka agar pihak pasukan keselamatan  melayani penjenayah sebaik-baiknya dan tidak menggunakan senjata api terhadap mereka  dan pihak polis disarankan hanya menggunakan cota.

Disini, kita sedang melihat bagaimana pihak keselamatan yang dipolitikkan dalam menjalankan tugasan dan tentangan dibuat keatas pihak polis dengan berpaksikan hak asasi . Cadangan dan campur tangan ini sekali gus akan menjadikan Negara ini tidak aman jika semua perkara dipolitikkan.

Keselamatan rakyat harus diutamakan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) melalui langkah pencegahan, bukan sahaja melalui kenyataan media. Pihak polis dan kerajaan mesti melakukan sesuatu yang  serius dalam meningkatkan usaha membanteras jenayah, khususnya di Pulau Pinang di mana kes bunuh menjadi krisis utama.

Seharusnya satu bentuk kajian dan penambahbaikan akta sedia ada dan mengenakan hukuman yang berat untuk memastikan gejala yang sedemikian tidak menular dan sekiranya tidak dilakukan akan menjadi ketakutan kepada rakyat untuk hidup dalam suasana aman dan damai.

Situasi kini amat serius. polis perlu meningkatkan langkah pencegahan seperti memperbanyakan skuad rondaan, bukan hanya mengeluarkan kenyataan media agar rakyat rasa selamat. Tetapi pada masa yang sama ada pihak  juga akan mengenakan tekanan dengan hak-hak asasi terhadap kekasaran yang dilakukan terhadap penjenayah.

Sebagaimana yang berlaku baru baru ini, Seorang ahli perniagaan memukul seorang pengawal keselamatan selepas berang dengan tindakannya merakam perbuatannya membuka pengunci tayar kereta di sebuah kondominium di Gelugor.

Lelaki berkenaan tanpa perikemanusiaan telah  menggunakan pemotong besi untuk membuka pengunci tayar yang dipasang pengurusan kondominium itu sebelum memukul mangsa menggunakan alat yang sama.

Mangsa berusia 43 tahun yang bekerja di kondominium berkenaan cedera di bahagian tangan kiri dan dahi kiri serta bengkak di dahi kiri dan bahagian kanan pinggang. Mangsa mendakwa dipukul lelaki itu setelah dia merakam gambar suspek memotong alat pengunci tayar kepunyaan pengurusan kondonmonium di mana tayar keretanya telah dikunci.

“Menurut pengawal keselamatan itu, kejadian berkenaan berlaku di hadapan lobi kondominium tersebut di mana tayar kereta suspek dikunci selepas meletakkan kenderaannya di petak khas untuk menunggu dan telah melebihi masa yang ditetapkan,” katanya di sini pada Ahad.

Kejadian yang sama juga telah berlaku di Pulau Pinang dimana seorang penjawat awam yang menjalankan tugasan mengunci tayar kenderaan yang meyalahi peraturan  undang-undang telah memaki hamun penjawat tersebut dan melemparkan wang RM50  sebagai tanpa menghina penjawat awam.

Terlalu banyak kes-kes  penyalahan undang-undang termasuk yang dilakukan oleh pemerintah dan  dikalangan mereka  dan meletakkan kereta sesuka hati mereka. Tindakan ini seakan menunjukkan bahawa  apabila mereka ini berkuasa , mereka boleh melakukan apa sahaja tanpa  mempedulikan undang-undang.

Bagaimana nanti jika mereka ini memerintah Negara? Sudah pastinya mereka ini akan lakukan apa yang memastikan kesenangan mereka tanpa mempedulikan sensitiviti atau perundangan yang termaktub.

Sebelum memilih sebuah parti yang dianggap tidak berguna kepada masyarakat adalah lebih baik kekal untuk bersama menikmati kehidupan seperti yang dilalui selama ini dengan segala kebajikan dan keperluan rakyat dijaga sebaiknya.

  • PRU14.tv

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *