Jahabar Adalah “Kunci” Untuk Guan Eng Elak Hukuman Penjara

Share This:

Perjanjian antara Kit Siang dan Jahabar melangkaui The Malaysian Insight. Ia adalah satu pakej yang juga melibatkan mengelakan Guan Eng dipenjarakan. Apabila Mahathir gagal untuk menunaikan janjinya bagi menyelesaikan masalah kes rasuah Guan Eng maka Kit Siang perlu mendapatkan Peguam Negara melalui Jahabar, abang ipar beliau.

Mengapa Lim Kit Siang perlu memberi RM40 juta untuk membiayai Jahabar Sadiq The Malaysian Insight dalam tempoh lima tahun akan datang? Walaupun mereka memerlukan sebuah portal berita sebagai alat untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang yang dijangka dalam tempoh 6-12 bulan atau lebih, mereka tidak perlukan tempoh lima tahun atau RM40 juta. Dua belas bulan dan RM6 juta sudah mencukupi.

Pada asasnya adalah peluang untuk Pakatan Rakyat pimpinan DAP untuk menggulingkan kerajaan Barisan Nasional yang diterajui Umno dan berarak ke Putrajaya adalah di antara tahun 2008 dan 2013. Tsunami Cina telah dicetuskan pada tahun 2008 dan pada tahun 2013 pula Melayu dan Tsunami Malaysia Timur sepatutnya mengoncang keseluruhan sistem politik (bermula dengan pilihan raya negeri Sarawak pada tahun 2011 dan diikuti oleh seluruh negara pada tahun 2013).

Tetapi itu tidak berlaku. Penyingkiran Barisan Nasional yang diterajui Umno pada tahun 2013 di tengah-tengah Tsunami Cina tahun 2008 tidak berlaku. Dan selepas itu peluang tertutup, terutamanya dengan konflik dalaman PKR (krisis Menteri Besar Selangor), konflik dalaman DAP (pemilihan parti Disember 2012 diikuti dengan September 2013 dilantik semula) dan konflik dalaman dalam PAS (perpecahan dan pembentukan PAN) – ditambah pula dengan pemecatan PAS dari Pakatan Rakyat dan pembentukan Pakatan Harapan. Jadi sekarang peluang telah tertutup rapat.

Sudah tentu, ada yang merasakan bahawa Pakatan Harapan masih mempunyai peluang kerana kini terdapat kerjasama baru – Tun Dr Mahathir Mohamad dan Pribumi. Tetapi Mahathir sudah memainkan peranan pada tahun 2008 dan disebabkan beliau maka Tsunami Cina berlaku. Kali ini, bagaimanapun, Kit Siang berharap Mahathir boleh mencetuskan tsunami Melayu, yang tidak berlaku pada tahun 2013.

Jahabar dan Kit Siang bersetuju bahawa Malaysia perlu berubah menjadi negara sekular dan undang-undang syariah perlu dihapuskan

Pada asasnya, bak kata Superman Hew, Kit Siang menggunakan Mahathir dan orang Melayu untuk skru Melayu dengan harapan ia akan menjadi satu anjakan Melayu pada pilihan raya umum akan datang untuk membenarkan Pakatan Harapan pimpinan DAP menggulingkan kerajaan Barisan Nasional yang diterajui Umno .

Pendek kata, jika kali ini, pada pilihan raya umum akan datang, Umno dan Barisan Nasional tidak boleh disingkirkan, untuk kali ketiga, maka mereka tidak akan disingkirkan dalam masa terdekat atau untuk beberapa dekad akan datang. Ia perlu dilakukan pada pilihan raya umum akan datang atau sebagaimana yang mereka katakan dalam besbol, “three strikes and you are out”.

Jadi ini bermakna anda perlu The Malaysian Insight hanya 12 bulan akan datang. Jika dalam tempoh ini mereka tidak boleh menggulingkan Umno dan Barisan Nasional maka ia tidak akan berlaku. Jadi mengapa anda perlu menjalankan The Maaysian Insight selama lima tahun dan menghabiskan RM40 juta? Jika Kit Siang berpendapat jika mereka tidak dapat menggulingkan Umno dan Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang mereka masih boleh cuba lagi, untuk kali keempat, pada pilihan raya umum 2022-2023 (yang pada masa itu Mahathir mungkin tidak lagi ada atau terlalu uzur jika dia masih ada), maka Kit Siang adalah lebih bodoh daripada sepatutnya.

Mahathir sepatutnya mengelakan Guan Eng dari dipenjarakan tetapi itu tidak mungkin lagi

Pada asasnya adalah, Kit Siang tahu kini atau tidak, dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Dia tahu jika mereka tidak boleh melakukannya dalam pilihan raya umum akan datang maka ia tidak akan berlaku. Kit Siang tahu ‘three strikes and you are out’. Dia juga tahu bahawa peluang yang dibuka pada 2008 ditutup pada tahun 2013. Dan dia lebih tahu bahawa dia perlu The Malaysian Insight hanya dalam tempoh setahun akan datang dan jika Umno dan Barisan Nasional masih berkuasa selepas itu maka dia tidak perlu The Malaysian Insight selama lima tahun dan membazir RM40 juta.

Tetapi ini bukan sahaja mengenai The Malaysian Insight atau pilihan raya umum akan datang. Ini juga tentang mencuba untuk mengelakkan anaknya, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, daripada dipenjarakan. RM40 juta bukan sahaja untuk membiayai The Malaysian Insight. Ia adalah satu ‘pakej’ yang Kit Siang buat dengan Jahabar Sadiq untuk mendapatkan dia agar mengunakan untuk abang iparnya, Mohamed Apandi Ali, Peguam Negara, untuk mengelakan Guan Eng dari dipenjarakan.

Hanya abang ipar Jahabar boleh mengelak Guan Eng dari dipenjarakan

Jadi RM40 juta bukan sahaja untuk membiayai The Malaysian Insight. Ia juga termasuk ‘yuran’ untuk Jahabar membantu mengelakan Guan Eng dari dipenjarakan kerana kelihatan seperti Mahathir tidak boleh melakukan apa yang dia janjikan – yang membantu mengelak Guan Eng dari dipenjarakan.

Oleh itu, kita akan tunggu dan lihat selepas 12 bulan akan datang. Jika Umno dan Barisan Nasional masih berkuasa dan jika Guan Eng dihantar ke penjara, adakah The Malaysian Insight masih wujud atau adakah Kit Siang tarik “handbreak” dan tidak bersusah payah untuk meneruskan lima tahun lagi dan membuang RM40 juta? Satu persoalan yang lebih besar adalah adakah Apandi berani membebaskan Guan Eng? Keterangan terhadap Guan Eng adalah kukuh dan tidak ada cara dia boleh melepaskan diri. Satu-satunya cara Guan Eng dapat melepaskan diri jika Apandi manipulasi perbicaraannya. Tetapi dengan perhatian sekarang terhadap beliau maka ia tidak mungkin dapat dilakukan lagi.

ARTIKEL LAIN:

The Malaysian Insight: proof of the pudding is in the eating

Jahabar Sadiq and the mystery of his funder

Kenyataan palsu Phang membuat keadaan lebih teruk untuk Guan Eng

“Saya tidak faham mengapa persetujuan saya untuk menjual rumah kepada CM telah diperbesarkan kepada isu besar nasional apabila saya tidak mempunyai urusan perniagaan dengan kerajaan negeri,” kata Phang. Itu, bagaimanapun, terbukti palsu (BACA LAGI DI SINI).

BACA SETERUSNYA DISINI: 20-year relationship of KLIDC boss and Phang

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal JAHABAR IS GUAN ENG’S GET-OUT-OF-JAIL CARD. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak pru14.tv mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak pru14.tv berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Comments

comments

One thought on “Jahabar Adalah “Kunci” Untuk Guan Eng Elak Hukuman Penjara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*